Tradiční projekt Daruj hračku chce letos splnit 5056 vánočních přání ze 75 domovů

Autor: Redakce | Zpravodaj | 17. 11. 2015

I letos se mohou dárci z Čech, Moravy a Slezska podílet na „ježíškování“ a zapojit se tak do tradičního charitativního projektu Daruj hračku. Letošním cílem je splnit 5056 vánočních přání dětí a klientů s různými handicapy ze 75 dětských domovů a zařízení pro osoby se zdravotním postižením. Lidé mohou nakupovat dárky ze seznamu přání. Letos se očekává splnění přání v rekordní hodnotě 9 milionů korun. GLS Česká republika, hlavní přepravní partner projektu, odhaduje, že letos odveze více jak 7 tun vánočních dárků. Generálním IT partnerem kampaně je Leksys Olomouc.

 

Daruj hračku je charitativní akce s devatenáctiletou tradicí. Jedná se o jedinečný projekt, díky kterému se mohou dárci stát Ježíšky a konkrétním dárkem splnit Vánoční přání zcela konkrétnímu člověku, kterému to jeho přání nemá kdo nebo za co splnit. „Jsme nesmírně rádi, že si lidé na předvánoční akci zvykli a pravidelně plní nejrůznější přání dětí a klientů. Projekt každoročně organizují lidé s handicapem, naši manažeři na vozíčcích, kteří se i přes nepřízeň osudu snaží inspirovat a najít další dobrá srdce. Díky obrovskému úsilí se nám vloni podařilo splnit přání v hodnotě vyšší než 8 milionů korun,“ vysvětluje Pavel Klempíř, ředitel organizace Tango-manažeři na vozíčcích a projektu Daruj hračku.

 

Ježíšci mohou donést dárky do ParcelShopů nebo je nechat zdarma odvést

GLS je již pátým rokem generálním přepravním partnerem projektu, pro který zajišťuje bezplatnou přepravu celostátní předvánoční akce ve prospěch dětí a klientů s  různými handicapy. Zároveň s tím poskytuje ZP manažerům akce i zázemí své centrály. „Velmi nás těší, že každý rok uděláme radost stále většímu počtu dětí a lidem s handicapem. I letos chceme překonat rekord a snažíme se věnování dárků udělat co nejjednodušší. Proto premiérově zapojujeme i 55 GLS ParcelShopů po celé České republice, kam Ježíšci můžou dárky přinést. Zdarma nabízíme i přepravu přímo z domácí adresy nebo adresy, kterou si dárce určí. Dárky je možné také poslat jinou společností přímo k nám do Jihlavy na ulici Průmyslová 1. Balíčky jsou v našich prostorách kontrolovány a evidovány přímo spolupracovníky Tanga a poté budou převezeny k tradičnímu slavnostnímu předání KD Ostrov v Havlíčkově Brodě. Doufáme, že i s naší pomocí letos padne další rekord a přepravíme více jak 7 tun splněných snů a přání,“ uvádí Pavel Včela, ředitel české divize společnosti GLS, která je generálním přepravním partnerem Daruj hračku. Tomáš Lekl, majitel Leksys Olomouc, která je generálním IT partnerem, dodává: „Webové stránky projektu se snažíme udržovat v uživatelsky příjemném stavu. Ježíšci tak mají možnost vybrat si obdarovaného podle postižení, věku nebo místa bydliště a pouhým kliknutím v databázi přání objednat bezplatnou přepravu.“

 

Mezi přáními jsou pastelky, ale třeba i předměty, které pomáhají se osamostatnit

Na seznamu vánočních přání se často vyskytují věci, které většina z nás považuje za zcela běžnou součást života, například pastelky nebo hrníčky. Najdeme zde ale i praktická přání pro teenagery, kteří se chystají postavit na vlastní nohy. Mezi takovými dárky najdeme třeba ložní povlečení, nádobí nebo nástroje pro budoucí zaměstnání.

 

Jak darovat hračku?

Dětská přání jsou už nyní zveřejněna na stránkách www.daruj-hracku.cz. Na nich si každý může najít přání, které chce konkrétnímu dítěti splnit. Najdete zde nejen přání, ale máte také možnost zvolit si rozhraní a funkce, jako například systém vyhledávání dětí podle věku, domova, handicapu a v neposlední řadě také naskenovaná dětská přání a statistiky průběhu sbírky.

 

Daruj hračku je o umění býti člověku člověkem

Projekt není o rychlé jednorázové finanční pomoci a jakémsi pocitu, že jsem někde pomohl. Daruj hračku je o životě a lidech. Dárce, člověk, si vybere člověka, o kterém ví, kde žije, jak je starý, co ho baví, co zvládne, jaké má znevýhodnění a splní mu jeho přání. Akci organizují manažeři na vozíčcích – lidé.  Webové rozhraní, kde přání jsou, vytvářejí a spravují lidé. A když u dveří dárce zazvoní kurýr GLS, aby dárek bezplatně doručil, pak si to splněné přání podává z ruky do ruky člověk člověku.

 


Projekt Daruj hračku realizují zdravotně znevýhodnění manažeři Tango Havlíčkův Brod, v.o.s. od roku 1997. V letech 1997 a 1998 jej připravovali s prvním soukromým celoplošným rádiem v České republice, Rádiem Alfa. V letech 1999 – 2014 byl projekt Daruj (Darujte) hračku realizován ve spolupráci s Českým rozhlasem. Od roku 2011 je přepravním partnerem manažerů na vozíčcích Tango Havlíčkův Brod, v.o.s. a Daruj hračku přepravní společnost GLS Česká republika, která zajišťuje bezplatnou přepravu splněných přání od dárců místa předání. V roce 2013 byl z technických důvodů název jemně pozměněn na Darujte hračku. Platné jsou oba názvy. Od roku 2014 je IT partnerem projektu olomoucká společnost LEKSYS s.r.o., která zajišťuje tvorbu a provoz aplikace databáze dětí / klientů a jejich přání. V roce 2015 se jedná o již 19. ročník projektu. Od roku 1997 přinesl projekt radost a užitek 39.296 dětem a klientům ze 129 domovů a zařízení z celé České republiky. Projekt byl mnohonásobně nominován na Cenu Ď, jejíž je několikanásobným držitelem.

 

Kontakt pro média:

Ondřej Hubatka

ondrej.hubatka@allmedia4u.cz
+420 608 481 702