Tři letní tipy pro vaše oči! Pomohou kontaktní čočky i sluneční brýle!

Autor: Redakce | Zpravodaj | 24. 6. 2018

Praha, 25.6.2018 (Alensa)

Dovolená klepe na dveře, a tak přemýšlíte, co si sbalit na cesty. Kosmetika a oblečení jsou samozřejmostí, ale jak myslíte na své oči? Zrakem vnímáte až 80 % informací a během volna si všechny vjemy chcete užít dvojnásob. Jenže co když nosíte brýle, které jsou v mnoha situacích nepraktické? Ideálním řešením jsou kontaktní čočky. Neuškodí si přibalit ani oční kapky na oči podrážděné sluníčkem nebo kvalitní sluneční brýle.

Co si nezapomenout přibalit na léto? Nesmí chybět slunečné brýle, dobré je mít i oční sprej nebo kapky. Kontaktní čočky vám pak hodně usnadní letní radovánky.
(Foto zdroj: Alensa)

Jaké čočky si pořídit k moři nebo rybníku

Určitě se nechcete na dovolené omezovat dioptrickými brýlemi, které jsou nepraktické jak při sportu, tak například plavání. Dobrou alternativou jsou kontaktní čočky. Jenže jaké si vybrat? Sáhněte pro jistotu po jednodenních čočkách s UV filtrem, ten obsahují např. značky TopVue Daily nebo 1 Day Acuvue Moist. UV filtr totiž nemají zdaleka všechny jednodenní čočky. S kontaktními čočkami se v moři prakticky nemusíte omezovat, jedinou nepříjemností může být slaná voda a drobný písek, který se dostane zkrátka všude. Výjimečně může dojít i k situaci, kdy se drobounká zrníčka dostanou pod kontaktní čočku. V takových situacích je menší problém vyndat a vyhodit jednodenní čočku než třeba dražší měsíční. „Při plavání a šnorchlování pak nezapomeňte na plavecké brýle, které oči i čočky ochrání. Podobná pravidla platí, i když jdete třeba k rybníku, jezeru či na přehradu. Často je zde ještě vyšší počet očím škodlivých bakterií než v moři, proto je obezřetnost namístě,“ upozorňuje Kateřina Ziklová, specialistka společnosti Alensa, která se zaměřuje právě na prodej kontaktních čoček. Důležité také je, se před první použitím kontaktních čoček poradit s očním lékařem, optometristou či kontaktologem, ať si opravdu vyberete čočky, které budou vyhovovat právě vašim očím.

S kontaktními čočkami už v létě nebudete muset volit mezi tím, zda dobře vidět nebo nosit sluneční brýle.
(Foto zdroj: Alensa)

Nenechávejte pořízení slunečních brýlí až na dovolenou

Kontaktní čočky, i když s UV filtrem, nejsou vždy samospasné. Zejména při opalování, když jste přímému slunci vystaveni i celý den, se bez slunečních brýlí neobejdete. S kontaktními čočkami se pak brýle ideálně kombinují, protože chráníte svůj zrak a přitom dobře vidíte. Rozhodně není dobré spoléhat na to, že kvalitní a bezpečné sluneční brýle pořídíte v místě své letní dovolené. Oči máme pouze jedny, proto by rozhodující neměla být jen cena, ale především kvalita. Široký výběr prověřených slunečních brýlí pro muže, ženy i děti můžete zakoupit ve specializovaných e-shopech www.alensa.cz s pořizovací cenou od 229 korun až po brýle těch nejvěhlasnějších značek za tisíce korun. Často jsou však levnější než v kamenných optikách.

I když se bojíte očních kapek, existuje řešení

Poslední věcí, na kterou nezapomeňte, jsou oční kapky či sprej. I když pro ochranu svých očí uděláme maximum, několikadenní pobyt na ostrém slunci je může hodně podráždit, protože na takovou intenzitu nejsou zvyklé. Nejde o velkou investici, nejlevnější kapky jsou od 110 korun, ty nejdražší pak stojí okolo 299 korun. A pokud namítáte, že máte problém si oči vykapat, pak si pořiďte oční sprej LAIM Moisture nebo Tears Again, který si jednoduše nastříkáte na víčka a on sám steče do očních kanálků.