Tři města pořídí kola, na nichž mohou dobrovolníci vozit seniory

Autor: Redakce | Zpravodaj | 28. 8. 2018

Praha 29. srpna (ČTK) – První tři česká města pořídí elektrokola, na nichž mohou dobrovolníci vozit seniory na výlety. Kadaň, Ústí nad Labem a Otrokovice dostanou kola na podzim. S takzvanou cykloterapií začali před šesti lety v Dánsku. Projekt dnes představili novinářům Oldřich Čepelka a Leoš Hrádek, který na jeho propagaci projel 4000 kilometrů dlouhý závod Transcontinental Race.

“Cykloterapie je dobrovolná služba pro seniory nebo tělesně postižené, kteří mají problémy s pohybem. Takových lidí je v České republice hodně, ale nejsou vidět, protože jsou bytech nebo domovech pro seniory,” vysvětlil Čepelka.

V Dánsku objednala kodaňská radnice před šesti lety pět elektrických tříkolek, mezitím se projekt rozšířil do 37 zemí světa včetně například Islandu, Havaje nebo Pakistánu. Tříkolek je kolem 1500. Jedno stojí asi 150.000 korun. Má sedačku pro dvě vezené osoby a bezpečnostní pásy. Může mít i stříšku nebo vyhřívání. Motor kola má 250 wattů, takže vozit dva lidi zvládne každý, kdo může jezdit na klasickém kole.

Podle ředitelky Městské správy sociálních služeb Kadaně Lenky Radové mají dobrovolníky přislíbené ze střední škol, které s domovem pro seniory spolupracují, ale také z místní cyklistické komunity. “Dokážu si představit, že si kolo půjčí třeba také příbuzní, kteří mají babičku v domově pro seniory a vyvezou jí ven,” dodal Hrádek.

Čeští členové spolku Cycling Without Age (česky Cyklistika pro všechny) se také snaží vybrat peníze na “ukázkovou” cyklorikšu, kterou by mohli při jednáních ukazovat zástupcům samospráv.

“Rozhodl jsem se absolvovat závod, protože se nám nedařilo komunikovat s městy, aby začaly cyklorikšy kupovat,” řekl na tiskové konferenci Hrádek, který před dvěma týdny dokončil cyklistický závod z Belgie do Řecka. Závodníci při něm nesmí spoléhat na cizí pomoc, z 250 jich polovina nedokončila nebo nestihla limit. Jízdu na cyklorikše si sám vyzkoušel v Bratislavě, kde vozí seniory z tamního domova důchodců už dva roky.

V Česku je asi dva miliony lidí na 65 let, poměr seniorů vůči pracující populaci se bude dál zvyšovat. Demografové očekávají, že v roce 2030 bude seniorů čtvrtina a v roce 2050 celá třetina. Každý desátý bude starší 85 let. S rostoucím počtem seniorů Česko bude muset zajistit na péči finance. Výdaje na sociální služby se sice každý rok zvyšují, peníze v systému ale chybí. Výdělky těch, kteří se o seniory starají, jsou nízké. V Česku v roce 2016 fungovalo 514 domovů pro seniory s 37.247 lůžky.

van mtj