Turisté si v lékárnách v Praze nejvíc kupují špunty do uší

Autor: Redakce | Zpravodaj | 18. 8. 2018

Praha 19. srpna (ČTK) – Zahraniční turisté si v lékárnách v centru Prahy kupují z volného sortimentu nejčastěji špunty do uší. Jen v lékárně na pražské Národní třídě jich prodají desítky párů denně. Vedle hlučného nočního života v centru Prahy komplikuje cestovatelům život také hmyz. Vyplývá to z údajů lékáren Benu.

“Špunty do uší jsou populární celoročně, ovšem teď v létě je po nich poptávka největší. Už jsme si vybudovali široký sortiment a neustále je doplňujeme,” uvedla vedoucí lékárnice Benu Lívia Bélai.

Hodně cizinců také přichází se štípanci od hmyzu. “Bývají od komárů, ale velmi často bohužel také od něčeho jiného, co žije trvale na jejich hotelu,” řekla Bélai. Dodala, že lékárnou projde denně až 500 lidí, z toho přibližně polovina z nich jsou v létě turisté.

Také nachlazení z klimatizace a odřeniny na nejrůznějších místech, další z nejčastějších dovolenkových lapálií, mají všichni turisté na světě společné. Cizinci si však dávají větší pozor na spálení od sluníčka a úpal. “Se spáleninami chodí častěji Češi, zahraniční turisté bývají v tomto ohledu na dovolenou pečlivě připraveni,” uvedla lékárnice.

Větším problémem zahraničních návštěvníků jsou zapomenuté léky na předpis. Turisté, kteří dojedou do Česka bez své medikace, zde musejí na pohotovost nebo k lékaři, který je prohlédne a předpis vydá.

V pražských hotelech, penzionech a kempech se loni ubytovalo rekordních 7,65 milionu turistů. Meziročně jich přibylo o víc než sedm procent. Zahraničních turistů přijelo o 7,2 procenta více, celkem 6,5 milionu a tvořili tak 86 procent hostů v hlavním městě. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Nejvíc se v hlavním městě ubytovalo hostů z Německa – celkem 905.000. Ze Spojených států přijelo 470.000 turistů. Dál výrazně přibylo turistů z Číny a Jižní Koreje, kterých přijelo 285.000 resp. 300.000. Nejhektičtější byl srpen, kdy se v Praze ubytovalo 773.693 lidí.

mdk jw