Tvrzení, že oční lékaři nosí brýle a operace nepodstupují, je mýtus

Autor: Redakce | Zpravodaj | 23. 5. 2018

PRAHA, 24. května 2018 (GEMINI) – Mezi lidmi se traduje, že lékař laserovou operaci očí nepodstoupí, protože ví, že mu hrozí řada rizik a komplikací. Důkazem toho je řada doktorů s brýlemi na nose.

To, že někteří oční lékaři nosí brýle nebo kontaktní čočky, je pravda. Ale není to tím, že by se báli nejistých výsledků nebo pooperačních komplikací. „Je to tím, že některé oční vady bohužel není možné operovat. Jsou nemoci, se kterými si ani dnešní vyspělá oční medicína zatím neporadí,“ konstatuje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini, limity oční chirurgie.

„Kvalitní vidění je pro práci očního lékaře nezbytně důležitou podmínkou. Vyšetřovací metody, sledování a vyhodnocování průběhu léčby pacientů a provádění operací vyžadují výborný zrak,“ vysvětluje Pavel Stodůlka důvody, proč lékaři z jeho týmu běžně podstupují zákroky u svých kolegů.

Pokud operaci provádí zkušený chirurg nejmodernější technikou, je riziko při laserové operaci nižší než riziko při nošení kontaktních čoček, které při dlouhodobém nošení mohou oči poškodit,“ argumentuje zkušenostmi z kliniky Gemini oční lékařka Alena Rumpová, která sama operaci obou očí absolvovala. Podle jejích slov se vyplatí překonat počáteční obavy a operaci podstoupit.

Operace očí může dokonce ovlivnit i volbu profese, jako se tomu stalo právě v případě doktorky Rumpové. „V té době jsem byla na lékařské fakultě, po laserové operaci to pro mě byl tak silný zážitek, že jsem se rozhodla tímto směrem vydat v pracovním životě,“ popsala důvod, proč si ze všech oborů medicíny vybrala právě oční lékařství.

Dalším z mnoha příkladů, jak lékaři z oční kliniky Gemini řeší vady zraku, je doktorka Zuzana Halašová, která podstoupila laserovou operaci, aby se zbavila krátkozrakosti. „Začala jsem plavat a to už potom začalo postupně hraničit s rizikem nějakých infekcí,“ vysvětluje, proč zvolila namísto kontaktních čoček laserovou operaci. Není jediná v rodině, kdo se brýlí zbavil. „Ještě na medicíně jsem laserový zákrok doporučila své sestře, která měla jiný typ vady a byla odkázaná jenom na brýle. Zákrok si velmi chválila,“ prozradila doktorka Halašová, jakou důvěru chová ke schopnostem svých kolegů.

Díky moderním metodám jsou dnes operace očí bezpečné a přesné. Pacient nejprve absolvuje zdarma vstupní vyšetření, při němž lékaři zhodnotí, zda je vůbec možné oči operovat, a pokud ano, doporučí tu nejvhodnější metodu. Závěrečné rozhodnutí, zda operaci podstoupit, je na pacientovi. Laserových operací přibývá, na klinikách Gemini se počet operovaných pacientů ročně pohybuje v řádu tisíců.

 


O oční klinice GEMINI, www.gemini.cz

Soukromá oční klinika rozvíjí dlouholetou tradici zlínské oční chirurgie. Zdravotní péče je výsledkem spolupráce a osobního přístupu týmu zdravotníků, vedeného renomovanými lékaři a pracujícího se špičkovou technikou. V čele týmu specialistů stojí primář MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D., FEBOS-CR, oční chirurg s dlouholetou praxí a vysokým renomé v Česku i v zahraničí. Oční kliniku Gemini založil v roce 2003. Je znám svým přínosem pro oční medicínu, například řadou unikátních očních operací, které provedl v mnoha případech jako první u nás nebo i na světě.

V současné době provozuje klinika v České republice devět pracovišť, a to ve Zlíně, v Průhonicích u Prahy, Praze-Krči, Českých Budějovicích, Ostravě, Vyškově, Brně a Novém Jičíně. Jako jediná česká oční klinika otevřela pracoviště také ve Vídni. Kliniky jsou vybaveny špičkovými lasery včetně unikátního 6D laseru SCHWIND AMARIS 1050RS. Jako první v Evropě zavedla klinika Gemini také laserovou operaci čočky i odstraňování očních vad femtosekundovým laserem VICTUS. Stejně tak začala klinika Gemini v roce 2015 jako první v ČR nabízet operace laserem Z8, který je považován za nejmodernější přístroj pro oční operace na světě. Gemini provozuje největší síť moderních laserů pro korekci očních vad v České republice. Oční chirurgové z celého světa pravidelně navštěvují oční kliniku Gemini, aby se seznámili s nejmodernějšími technologiemi. Na jejich vývoji klinika dlouhodobě spolupracuje s předními světovými výrobci.