ÚS odmítl stížnost rodičů, zákaz doprovodu v porodnici neřešil

Autor: karelattl | Zpravodaj | 3. 6. 2020

Brno 3. června (ČTK) – Ústavní soud (ÚS) odmítl skupinovou stížnost 20 rodiček a jejich manželů či partnerů proti zákazu doprovodu v porodnicích v době šíření koronaviru. Důvody jsou procesní, opatření už pozbylo platnost.

“Za této situace Ústavnímu soudu nezbylo, než stížnost z důvodu nepříslušnosti odmítnout,” oznámila tisková mluvčí Miroslava Sedláčková na webu ÚS.

Plošný zákaz doprovodu v porodnicích platil od 18. března do poloviny dubna. Liga lidských práv tehdy uváděla, že jde o zásah do práv obou rodičů, navíc jej prý ministerstvo vydalo bez odborných podkladů a zdůvodnění.

Rodiče se domnívali, že mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví porušují právo rodiček na zdraví a na ochranu před nelidským a ponižujícím zacházením i právo obou partnerů na ochranu soukromého a rodinného života, rovněž prý zasahují do jejich rodičovských práv.

Ústavní soudci se ale argumenty rodičů detailně nezabývali. Sporné právní akty ministerstva zdravotnictví většinově vyhodnotili jako opatření obecné povahy, o kterých nemohou rozhodovat, pokud v mezičase pozbudou platnost.

Soud už z různých, veskrze procesních či formálních důvodů odmítl nejméně osm stížností na opatření proti koronaviru. Žádnou ze stížností se soud zatím věcně nezabýval.

tmd dr