Ústeckému kraji se podařilo zajistit službu koronera

Autor: Redakce | Zpravodaj | 19. 9. 2018

Ústí nad Labem 20. září (ČTK) – Ústeckému kraji se až ve třetím kole výběrového řízení podařilo najít firmu, která zajistí službu koronera. Doposud ohledávali těla zemřelých lékaři konající službu na pohotovosti. Koroner by měl do konce roku 2020 prohlédnout zhruba 4350 těl. Novinářům to dnes řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

“Koroner je lidově řečeno nedostatkovým zbožím. Je to věc, která nás dlouho trápila a zatěžovala lékaře na pohotovosti,” uvedl Bubeníček. Dodavatelem služeb je 1.Koronerská z Trutnova, která jako jediná podala nabídku do výběrového řízení. Firma nyní musí vyřešit podrobnosti spolupráce s lékaři. Doba dojezdu k místu prohlídky těla zemřelého po telefonické výzvě je 119 minut.

Kraj je zodpovědný za zajištění zdravotnické záchranné služby, protialkoholní a protitoxikomanické záchytné stanice, za organizaci a zajištění pohotovostní služby a právě prohlídek těl zemřelých mimo zdravotnické zařízení. Záchytná stanice bude v Teplicích a koroner by nyní měl také začít fungovat.

Cena podle nabídky vybraného dodavatele za jednu prohlídku těla zemřelého je 1978 korun bez DPH. Hodnota celé zakázky je tedy 8,6 milionu korun bez DPH pro léta 2018 až 2020 za předpokladu, že bude realizováno 4351 prohlídek těl.

Koroner prohlíží těla zemřelých mimo zdravotnické zařízení, na místo ho přivolává většinou policie.

fir kš