Ústecký kraj opět hledá koronera, zájem ohledávat těla není

Autor: Redakce | Zpravodaj | 20. 7. 2018

Ústí nad Labem 21. července (ČTK) – Ústecký kraj znovu hledá koronera. Zájem ohledávat těla lidí, kteří zemřeli mimo zdravotnické zařízení, dlouhodobě nikdo nemá. Zakázku na zajištění služby vypsal nyní kraj potřetí, v předchozích kolech se nikdo nepřihlásil. Prohlídnout by měl koroner ročně přes 4300 těl. ČTK to řekla mluvčí krajské samosprávy Lucie Dosedělová.

Kraj je zodpovědný za zajištění zdravotnické záchranné služby, protialkoholní a protitoxikomanické záchytné stanice, za organizaci a zajištění pohotovostní služby a právě prohlídek těl zemřelých mimo zdravotnické zařízení. “Záchytná stanice se buduje v teplické nemocnici, pohotovost se nám, byť s potížemi, daří zajistit, ale ohledávat těla zemřelých nikdo nechce,” uvedl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

V současnosti tak platí, že pokud je nutné, aby lékař ohledal tělo zemřelého mimo nemocnici, volá se k němu doktor, který zajišťuje momentálně lékařskou pohotovost.

Odměnu za jednu prohlídku těla zemřelého stanovil kraj na nejvýše 2000 korun bez DPH. Na rok 2018 na tuto službu kraj vyčlenil 4,38 milionu korun a stejnou částku má připravenou i pro následující roky.

fir hj