V Íránu je koronavirem nakaženo přes 11.000 lidí, 514 zemřelo

Autor: Redakce | Zpravodaj | 13. 3. 2020

Teherán 13. března (ČTK) – V Íránu je potvrzeno více než 11.000 případů nákazy novým koronavirem a 514 mrtvých. Oznámil to dnes zástupce ministerstva zdravotnictví. Oproti čtvrtku se počet nakažených zvýšil o více než 1000 lidí. Armáda dostala příkaz zajistit, aby byly ulice íránských měst do 24 hodin prázdné.

Teherán ve čtvrtek hlásil 10.075 nemocných, dnes uvádí 11.364. Počet úmrtí se zvýšil o necelých sto, ze čtvrtečních 429 na nynějších 514.

Náčelník generálního štábu Mohammad Hosejn Bákerí uvedl, že armáda dostala příkaz podílet se na boji proti šíření koronaviru. Vojáci do 24 hodin zajistí, aby byly ulice měst prázdné. Bákerí řekl, že nově zřízená komise byla pověřena na operaci dohlédnout. Armáda se má postarat o to, aby nikdo nebyl “v obchodech, na ulicích ani na silnicích”.

Írán má z blízkovýchodních zemí nejvíc nakažených i úmrtí. Ušetřeni nejsou ani tamní duchovní a politici. Státní televize dnes oznámila, že se nakazil i blízký poradce osmdesátiletého duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího. Poradce Alí Akbar Velájatí je nyní v izolaci. Chameneí sám se nedávno zúčastnil ceremoniálu sázení stromu a měl na rukou rukavice.

sva šeb