V Jihoafrické republice objevili novou variantu koronaviru

Autor: Redakce | Zpravodaj | 31. 8. 2021

Světová zdravotnická organizace (WHO) novou variantu neklasifikuje jako znepokojující. Nezdá se, že by se zatím více šířila, uvedl dnes server BBC News s odvoláním na epidemioložku WHO Mariu van Kerkhoveovou.

Nová varianta byla poprvé zaznamenána v květnu a od té doby se rozšířila do většiny jihoafrických provincií a několika dalších zemí v Africe, Evropě, Asii a Oceánii.Varianta obsahuje mnoho mutací, které jsou spojovány s větší nakažlivostí a větší odolností vůči protilátkám. Ve variantě C.1.2 se ale mutace objevují v nové kombinaci a vědci teprve zjišťují, jak ovlivňují chování viru.

Varianta C.1.2 není spojována s nejznámější jihoafrickou mutací B.1.651 označovanou jako beta. Její výskyt ukazuje, že pandemie ještě zdaleka neskončila a koronavirus stále zkoumá způsoby, jak se stát nakažlivějším, uvedl specialista na infekční choroby a jeden z autorů dosud nerecenzované studie o této mutaci Richard Lessells.

Statistiky

Podle tohoto infektologa by se lidé v tuto chvíli neměli přehnaně znepokojovat, jelikož se dalo očekávat, že se během pandemie objeví další varianty s více mutacemi.

V JAR stále dominuje nakažlivější mutace delta, což ukázala data z genového sekvenování. Varianta C.1.2 se v červnu potvrdila u jednoho procenta otestovaných pozitivních vzorků, v červenci u tří procent. Delta se oproti tomu v červnu potvrdila u 67 procent otestovaných vzorků, v červenci u 89 procent.

Jihoafrickou republiku zatím zasáhly tři vlny epidemie covidu-19. V zemi se potvrdilo více než 2,7 milionu případů nákazy a přes 81.000 úmrtí. V JAR, která má 58 milionů obyvatel, je plně naočkováno asi 9,5 procenta populace. Alespoň jednu dávku obdrželo 14 procent Jihoafričanů.