V K. Varech vznikal další spot osvětové kampaně Ty to zvládneš

Autor: Redakce | Zpravodaj | 19. 4. 2018

Karlovy Vary 20. dubna (ČTK) – Asociace Záchranný kruh natáčela dnes v Karlových Varech další z osvětových spotů kampaně Ty to zvládneš. Kampaň je zaměřena na výuku laické veřejnosti v první pomoci, v areálu koupaliště Rolava vznikal spot k tématu jízdy na kolečkových bruslích. Při oblíbené sportovní aktivitě dochází často ke zlomeninám, hrozí ale například i vážný úraz hlavy, řekl ČTK manažer asociace Lukáš Hutta.

“Sportovní aktivity na kolečkových bruslích jsou čím dál tím oblíbenější. V Česku bruslí asi 500.000 lidí. Statistiky udávají, že asi 60 procent z těchto lidí se nějakým způsobem zraní. Mezi nejčastější prohřešky patří nepoužívání ochranných pomůcek – nemají přilby, chrániče loktů ani nohou. Potom také jezdí na místech, kde by jezdit neměli, a jezdí nepřiměřenou rychlostí,” řekl Hutta.

Asociace Záchranný kruh letos představí v rámci kampaně Ty to zvládneš deset nových spotů. Zaměřeny jsou na nejčastější rizikové situace, s nimiž se může veřejnost setkat. “Patří mezi ně například alergická reakce po štípnutí včelou, poranění páteře po skoku do neznámé vody nebo nehoda motorkáře,” uvedl Hutta. Natáčení spotů potrvá asi deset dní, zveřejněny by měly být v červnu.

Celostátní kampaň Ty to zvládneš byla spuštěna v roce 2016, instruktážní videa popisují první pomoc při různých typech úrazů, infarktu, mrtvici, ale i vhodné chování při evakuaci. Jednasérie spotů je zaměřena na bezpečnost chodců v silničním provozu. Všechny spoty jsou k dispozici na webu www.tytozvladnes.cz.

Štěpánka Bartoňová dr