V Německu se diskutuje o zrušení zákazu reklamy na potraty

Autor: Redakce | Zpravodaj | 4. 4. 2018

Berlín 5. dubna (zpravodaj ČTK) – V Německu se v poslední době diskutuje o možném zrušení zákazu reklamy na potraty. Podle kritiků totiž současný stav vede k tomu, že lékaři kvůli obavám z postihu na internetu raději vůbec neuvádějí, že potraty provádějí. Řada žen pak vůbec neví, na koho se obrátit. Jde o jeden z prvních citlivých problémů, kterým se bude muset věnovat nová velká koalice kancléřky Angely Merkelové (CDU).

Problematika, která běžně není v centru politického dění, se stala předmětem hlasitých sporů kvůli případu doktorky Kristiny Hänelové. Ta byla na konci loňského roku odsouzena k pokutě 6000 eur (152.000 korun) za to, že na své webové stránce zveřejnila informace o potratech, čímž podle soudu porušila příslušný zákaz reklamy.

“Zákonodárce nechce, aby se o umělém přerušení těhotenství na veřejnosti diskutovalo, jako by to byla normální věc,” zdůvodnil soud v hesenském Giessenu svůj verdikt. Umělé přerušení těhotenství, které loni v Německu podstoupilo přes 100.000 žen, se podle něj nedá srovnat s běžným zákrokem, jako je třeba operace slepého střeva.

Rozhodnutí soudu, které podle kritiků postavilo lékařské informace na roveň reklamě, vyvolalo hlasité reakce zastánců paragrafu 219a trestního zákoníku, podle kterých šlo o důležité rozhodnutí ve prospěch nenarozeného života, i jeho odpůrců, podle nichž nemůže být lékař trestán – a to až dvěma roky odnětí svobody – za to, že poskytuje informace.

Pro zrušení kontroverzního paragrafu se vyslovili zástupci opoziční Levice a Zelení. “Paragraf musí být zrušen, nebo přinejmenším změněn, protože je zavádějící. Chceme, aby bylo v zákonech jasno. Zákon za jistých okolností umožňuje beztrestné umělé přerušené těhotenství, a proto musejí mít doktorky a doktoři možnost poukázat na to, že potraty nabízejí, aniž by za to mohli být potrestáni,” vyjádřila své přesvědčení třeba mluvčí Zelených pro ženské otázky Ulle Schauwsová.

Narážela tak na to, že umělé přerušení těhotenství je ve spolkové republice sice zakázané, ale za určitých podmínek zůstává beztrestné. Například, když se žena před zákrokem poradí, nechá si tři dny na rozmyšlení a potrat se uskuteční do 12. týdne těhotenství.

Pro zrušení paragrafu jsou i koaliční sociální demokraté, kteří dokonce těsně před vznikem staronové velké koalice s konzervativní unií CDU/CSU v parlamentu předložili příslušný návrh. Koaličním křesťanským demokratům (CDU), kteří jsou pro to, aby byla reklama potratů nadále trestná, dalo tehdy hodně práce, aby SPD přesvědčili o tom, že by spíše než prosazovat vlastní návrh měli hledat společný kompromis.

Že to nebude jednoduché, naznačilo i vyjádření konzervativního ministra zdravotnictví Jense Spahna, který si k nevoli mnoha sociálních demokratů neodpustil poznámku, že se některé bojovnice za práva žen více zasazují o životy zvířat než nenarozených dětí. Také řada poslanců i běžných členů konzervativní unie se tvrdě staví proti změně v otázce, kterou považují za zásadní.

Společnou řeč mezi oběma stranami má najít ministryně spravedlnosti Katarina Barleyová (SPD), která dostala přípravu reformy na starosti.

Martin Weiser hej