V nemocnicích Trutnov a Jičín nadále platí zákaz návštěv

Autor: karelattl | Zpravodaj | 25. 5. 2020

Hradec Králové 25. května (ČTK) – V nemocnicích v Trutnově a v Jičíně nadále platí kvůli epidemii koronaviru zákaz návštěv. Ostatní nemocnice v Královéhradeckém kraji dnes návštěvy u pacientů za dodržení mnoha podmínek povolily, zjistila ČTK v nemocnicích. Kvůli riziku šíření covidu-19 se návštěvám uzavřely na začátku března. Zákaz mohly zrušit podle pokynů ministerstva zdravotnictví k dnešnímu dni. Rozhodnutí bylo na uvážení vedení nemocnic.

Krajská oblastní nemocnice Trutnov zachovala zákaz návštěv na lůžkových odděleních kvůli provozním důvodům. “Splnění požadavků ministerstva na orientační měření teploty, na vyplnění covidových dotazníků, dezinfekce prostor po každé návštěvě nebo umístění paravánu na vícelůžkové pokoje není ve stávajících možnostech nemocnice,” uvedla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

Nemocnice předpokládá, že zákazy by mohla v následujících dnech postupně rušit podle možností jednotlivých oddělení. Výjimku ze zákazu mají v Trutnově návštěvy pacientů v terminálním stádiu, tedy v konečné fázi života, a k nezletilých pacientů.

Nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem zatím umožnila návštěvy pouze na oddělení následné péče. “Návštěvy pacientů na odděleních akutních lůžek na interně, chirurgii a urologii jsou do odvolání nadále zakázány,” řekla Chytilová. Nemocnice Jičín zatím zachovala úplný zákaz návštěv.

V nemocnicích v Náchodě a v Rychnově nad Kněžnou mohou návštěvy k pacientům každý den od 14:00 do 17:00. Délka návštěvy je maximálně 60 minut. Nemocnice doporučuje návštěvníkům použití respirátoru třídy FFP2, který si zájemci mohou v nemocnici koupit za 50 korun.

Ve státní Fakultní nemocnici Hradec Králové, která je největším zdravotnickým zařízením na východě Čech, jsou návštěvy ode dneška povolené na všech odděleních s výjimkou JIP Kliniky infekčních nemocí, které je vyčleněno k léčbě covid-19 pozitivních pacientů. Návštěvy jsou denně od 14:00 do 17:00, povolena je návštěva maximálně jedné osoby k jednomu pacientovi za den.

Soukromá nemocnice Vrchlabí dnes zrušila zákaz návštěv na všech lůžkových odděleních. “Na návštěvu může k jednomu pacientovi pouze jeden člověk. Maximální doba pobytu jedné návštěvy je 20 minut,” uvedla mimo jiné nemocnice k podmínkám návštěvy.

ry dr