Vakcíny proti covidu-19 by mohl od července rozvážet jeden distributor

Autor: Redakce | Zpravodaj | 27. 4. 2021

“V tuto chvíli už je rozjetá příprava velké zakázky. Dvakrát týdně se scházejí pracovní skupiny s tím, že v horizontu jednotek týdnů by měl být hotov návrh zadávací dokumentace pro zadávací řízení, které by od července tohoto roku umožnilo distribuovat očkovací látky proti covidu-19 jedním distributorem,” řekl ČTK Kabátek.

Kromě Pfizeru nyní vakcíny v Česku rozvážejí firmy Avenier ze skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka a Alliance Healthcare. Pojišťovny jim platí od 70 do 201 korun bez DPH za rozvoz jednoho balení vakcíny, které je ale u každé očkovací látky jinak velké.

Pojišťovny také připravují tendr na nákup a distribuci povinného očkování, na konci letošního roku končí smlouva se současným dodavatelem, kterým je také Avenier. Podle Kabátka by výběrové řízení mohlo být vypsáno do prázdnin.

V ČR jsou zatím čtyři druhy vakcín. Tři se podávají ve dvou dávkách, u čtvrté stačí dávka jedna. Podle původního harmonogramu dodávek, který vláda schválila v lednu, mělo Česko dostat do konce srpna téměř 11,4 milionu dávek vakcín od pěti výrobců. Počítalo se s naočkováním 6,68 milionu lidí.