Valašský Medik Klub přibližuje středoškolákům zdravotnictví

Autor: Redakce | Zpravodaj | 20. 5. 2019

Vsetín 21. května (ČTK) – Velký zájem studentů vyvolal Valašský Medik Klub, který třetím rokem nabízí Vsetínská nemocnice. Středoškoláci zajímající se o studium medicíny a souvisejících oborů se jeho prostřednictvím blíže seznámí se zdravotnictvím a prohloubí si znalosti nad rámec středoškolských osnov, sdělil dnes ČTK mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. Nemocnicím ve Zlínském kraji stejně jako jiným nemocnicím v zemi chybí lékaři i zdravotnický personál.

Nemocnice při přípravě Valašského Medik Klubu spolupracuje se školami ve Vsetíně, Valašském Meziříčí a Valašských Kloboukách. Projekt je určen studentům třetích ročníků středních škol. “Připravena je série přednášek z chirurgie, radiodiagnostiky či gynekologie a porodnictví, nechybí ani hematologie a patologická anatomie, která v letošním roce program uzavírá. Studenti se dozvědí zajímavosti z jednotlivých oborů, informace o moderních trendech, pracoviště si mohou prohlédnout, některé diagnostické metody dokonce i sami otestovat,” uvedl náměstek nemocnice Martin Pavlica. Letos je zařazena také přednáška z rehabilitace.

Klub nabízí studentům také personální poradenství. “Mohou se na nás obrátit i kdykoliv později, ať již se jedná o konzultace v rámci dalšího studia, praxe, stipendií či budoucího zaměstnání. Tradičně studenty zveme k účasti na konferencích, odborných vzdělávacích akcích, kam mohou bezplatně přicházet. Naším cílem je nejen motivovat k práci ve zdravotnictví, ukázat jim důležitost této profese, ale také je informovat o novinkách a poradit jim, pokud je zapotřebí,” uvedl Pavlica.

Kapacita klubu je přes 30 studentů, zájem je však minimálně dvojnásobný. Letošním Medikem roku se díky výsledkům vědomostního testu i závěrečné eseji stala Michaela Kováčová ze vsetínského gymnázia. “Nejvíce se mi líbila přednáška z gynekologie a porodnictví, ráda bych se tomuto oboru dále věnovala, ale zaujala mě také anesteziologie a resuscitace,” uvedla Kováčová.

jmk dvd