Válek: Vzniká mechanismus, aby si státy EU mohly pomáhat s nedostatkem léků

Autor: Redakce | Aktuality | 14. 6. 2023

“Problémy s léky definitivně vyřeší jejich dostatek v Evropské unii, přesunutí farmaprůmyslu do EU a zvýšení odolnosti evropského trhu, co se týče výroby účinných látek a běžně užívaných léků. Firmy je nechtějí vyrábět, a navíc jsou odkázány na produkty, které musí dovážet z Indie a z Číny,” uvedl Válek.

Novela, kterou dnes vláda projedná, je podle něj podobná návrhům legislativy, kterou chystají i další evropské země. Stát v ní dává povinnost výrobcům držet měsíční zásobu léků, pokud měli v poslední době výpadek, tak zásobu na dva měsíce. Výrobci tento návrh kritizují, podle nich jim zvýší náklady. Lékárny si také budou moci objednávat jen počet léků odpovídající jejich obvyklé spotřebě. Podle zástupců některých lékáren to může vést k tomu, že pacienti bude muset na lék čekat.

Podle Válka sice léky v poslední době chyběly po celé Evropě, ne vždy ale všude stejné. “Neměli jsme jednoduchý mechanismus, jak si navzájem pomoci. Dohodli jsme se, že tento mechanismus vymyslíme,” dodal. Podle něj pracovní skupinu povede jeho náměstek Jakub Dvořáček. Zároveň je podle ministra potřebné omezit převážení léků přes hranice, protože lidé si jich mohou nyní nakoupit nebo vyzvednout na recept neomezené množství, pokud jim ho lékař předepíše.

“Pokud se objeví jejich nedostatek, tak systém nikde v Evropě neumí říct, že se bude pro pacienta vydávat jedno balení, aby si to někdo nehromadil. Vyřešení situace v České republice zase může znamenat, že v těch okolních regionech budou jezdit ze zahraničí ty léky vykupovat,” dodal. S okolními zeměmi o společném postupu jedná.

Česko podle Válka také jedná o nedostatkových lécích s výrobci, kteří vhodná léčiva nemají registrovaná na českém trhu. Někteří jsou z Jižní Koreje nebo Japonska, další z Evropy. “Troufnu si říct, že léků bude nejen dostatek, ale budeme jich mít tolik, abychom měli i zásoby,” řekl ministr.

V posledních měsících se Česko potýkalo hlavně s nedostatkem některých druhů antibiotik nebo léků na horečku včetně dětských sirupů. Podle Válka je situace stabilizovaná, řeší ale některé konkrétní léky. “V Evropě bude dál chybět typ antibiotického penicilinového sirupu, na který my jsme byli v České republice zvyklí,” uvedl. “Se třemi výrobci, kteří potenciálně existují, řešíme, abychom udělali mimořádnou výrobu na podzim. Ale pak budeme muset tento sirup definovat jenom pro ty nejmenší dětí nebo skupiny, kde je velmi obtížné používat jiné lékové formy,” dodal.

Podle něj nemá lék velkou podporu ani evropských odborníků na vznik bakterií odolných vůči antibiotikům. Česku doporučili spotřebu antibiotik obecně snížit o devět procent proti době před covidem-19, tedy asi o 30 procent ve srovnání s letoškem. Výrobci totiž uvádějí, že za nedostatkem je i mimořádně silná spotřeba, dodali jich meziročně až o 90 procent víc.

Stát řeší podle Válka také výpadek léku litaril, který užívají pacienti s leukemií. Jeho výrobce převáděl registraci na novou firmu, která ale lék do Česka nezačala dodávat. Podle Válka se jeho náhrada platila dosud pro jednotlivé pacienty individuálně, v současné době už má stanovenou úhradu z veřejného zdravotního pojištění a všem pacientům byl měl být dostupný. “Nákup toho léku je zařízený. Udělala se mu finální úhrada a buď už teď začal být distribuován, nebo distribuován bude,” dodal ministr. Na výrobce původního léku podal podnět k evropským úřadům.