Ve Cvikově vyroste díky Lučině nová květnatá louka

Autor: Redakce | Zpravodaj | 20. 5. 2018

Lučina chce přispět k návratu květnatých luk do české krajiny

Praha/Cvikov na Českolipsku, 21. května 2018 (ACCEDO) – V České republice dlouhodobě kvůli zemědělskému zpracování půdy a nadměrnému používání dusíkatých hnojiv a pesticidů mizí z krajiny tradiční květnaté louky. Majitelé polí raději využijí půdu pro komerční účely, než aby se starali o přírodní luční kvítí. Louky jsou přitom důležitou součástí krajiny a znamenají pestrost a biodiverzitu, která je pro přírodu životně důležitá. Kvůli úbytku luk mizí z naší přírody motýli, hmyz i celé luční ekosystémy, což následně narušuje přirozený potravní řetězec i pro další živočichy jako jsou ptáci, drobní savci, hlodavci, plazi a obojživelníci, kterých z naší přírody také rapidně ubývá.

V posledních letech přece jenom místy nastává částečný obrat. Některá města, obce i někteří uvědomělí farmáři chtějí krajinu oživit a vrátit ji na některých pozemcích přirozený rozmanitý ráz. Začínají se více zajímat o možnost zakládat květnaté louky. K této iniciativě se rozhodla připojit a přispět také Lučina, která se dlouhodobě zajímá o pomoc přírodě a má nově motto „Ve vztahu s přírodou“. V rámci Májové kampaně se spojila s odborníkem a botanikem Ing. Bohumilem Bradnou, který se dlouhodobě věnuje problematice revitalizace tradičních luk. Pan Bradna je majitelem farmy Planta naturalis (Rostlina přírodní), která pěstuje přes 900 druhů přírodních lučních rostlin na semena, ze kterých se sestavují květnaté louky. Lučina se rozhodla reálně pomoci a iniciovala výsev jedné zbrusu nové louky o rozloze 1,5 ha nedaleko Cvikova na Českolipsku v Libereckém kraji.

„Touto iniciativou bychom chtěli upozornit na problematiku mizení tradičních květnatých luk z naší krajiny a alespoň trochu inspirovat lidi, aby i oni přírodě pomohli. Věřím, že nová louka ve Cvikově bude opravdu pestrá a rozmanitá, protože čím je louka pestřejší, tím je větší pravděpodobnost, že se bude líbit motýlům a včelám,“ říká Renata Burešová, brand manažerka značky Lučina.

Výsev nové květnaté louky proběhl v sobotu 21. dubna 2018 na pozemcích paní Šárky Melicherčíkové, která provozuje zážitkové centrum Fabrika Cvikov společně s Danielem Bednářem, který se bude o novou louku dlouhodobě starat. Výsev provedla FABRIKA CVIKOV s.r.o. pomocí vlastní těžké techniky. Pomohli i zaměstnanci Lučiny a influenceři, kteří se o přírodu dlouhodobě zajímají. Osivo Květnaté louky na střední půdu (Krajinářská mezofytní louka) speciálně pro tuto příležitost připravil pan Bohumil Bradna. Celý výsev nové květnaté louky financovala Lučina. Louka bude volně přístupná a postupně by podle pana Bednáře měly přibýt lavičky a turistické ukazatele, které k ní návštěvníky nasměrují.

Aby se myšlenka dostala mezi co nejširší publikum, zapojila Lučina do kampaně jednak zaměstnance Lučiny a také Báru Karpíškovou (Bjukitchen), Julianu Fischerovou (Maškrtnica), Terezu Váchalovou (terezen) a další influencerky, které se dlouhodobě zajímají o přírodu. Jejich úkolem bylo vlastnoručně vysít luční semínka, vše zdokumentovat pod #vevztahusprirodou a následně v rámci Májové výzvy veřejně pověřit jednoho ze svých přátel, aby vrátil přírodě lásku po svém.