Venezuelští vědci vytvořili instantní anticovidovou polévku

Autor: Redakce | Zpravodaj | 11. 11. 2021

“Z jednoho sáčku připravíte čtyři až pět porcí. Je to instantní polévka podobná těm, co se prodávají v obchodě, ale slouží pro pacienty s covidem-19. Tímto projektem můžeme snížit náklady na jídlo pro pacienty ve zdravotnických zařízeních,” uvedl šéf ústavu Ciepe Trino Barreto. V projevu na venezuelském vědeckém kongresu tento představitel institutu socialistické vlády rovněž kritizoval kapitalistický systém za to, že podle něj omezuje přístup světové populace ke zdravým a rozmanitým potravinám.

 

“Ačkoliv je perverzní kapitalistický systém již v úpadku, způsobil, že lidé jsou zranitelnější, což nyní ještě zhoršila světová krize,” dodal s odkazem na pandemii covidu-19 Barreto.

 

Ve Venezuele, která má asi 28 milionů obyvatel, se od počátku pandemie potvrdilo podle vládních údajů na 415.000 případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, z toho téměř 5000 pacientů v souvislosti s tím zemřelo. Opozice i sdružení lékařů ale tyto informace považují za nedůvěryhodné, podle nich autoritářská vláda uvádí záměrně nižší čísla a veřejnosti lže i o počtu vakcín. Kritiku si vláda vysloužila i za to, že nezveřejnila očkovací strategii, kterou podle opozice ani neměla, a že minimálně zpočátku dávala při očkování přednost příznivcům režimu.