Více českých mediků než loni chce zůstat po škole v tuzemsku

Autor: Redakce | Zpravodaj | 15. 4. 2018

Praha 16. dubna (ČTK) – Více českých studentů lékařství z vyšších ročníků než loni chce po škole zůstat v tuzemsku. Odchod do zahraničí zvažuje necelá čtvrtina, nejvíc chtějí do Německa. Slovenských studentů chce odejít do zahraničí asi pětina, nejvíc do Česka. Vyplývá to z průzkumu společnosti Health Care Institute mezi více než 900 českými a téměř 500 slovenskými studenty.

V roce 2016 plánovalo zůstat po skončení studií v Česku 73 procent respondentů, na přelomu loňského a letošního to uvedlo 78 procent. “Při výběru místa budoucí lékařské praxe zohledňují studenti, kteří chtějí zůstat ve své zemi, na prvním místě jasné a jednoznačné podmínky pro předatestační a specializační přípravu, dále pak pracovní kolektiv, vyváženost osobního a pracovního času, velikost úvazku a plat,” píše se v tiskové zprávě k průzkumu.

Právě složitost specializačního vzdělávání ale někteří lékaři kritizují. Na sjezdu loni v listopadu o něm diskutovala i Česká lékařská komora. “Doktoři už neodcházejí kvůli penězům, ale kvůli nejasným pravidlům, jak se dostanou k atestaci. Odcházejí tam, kde jim to jasně nalinkují,” řekl tehdy viceprezident komory Zdeněk Mrozek.

Loni vstoupila v platnost novela zákona upravující vzdělávání lékařů. Zákon snižuje počet základních specializací ze 46 na 43. Samostatně už není možné studovat praktické lékařství pro děti a dorost, nově je součástí pediatrie. Vzrostl naopak počet základních kmenů, které jsou součástí specializačního vzdělávání lékařů, ze 17 na 19.

Studenti zvažující odchod do zahraniční naopak podle výzkumu hodnotí kladně lepší platové podmínky a získání zkušeností. “Výsledky ukazují nejen, že čím dál méně studentů chce pracovat v zahraničí, ale také, že při výběru rozhodují primárně podmínky pro odborný rozvoj a pracovní kolektiv. Je tedy zřejmé, že vše není jen o platech,” uvedl v tiskové zprávě k průzkumu ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Češi chtějí v zahraničí strávit nejčastěji dva až pět let, Slováci i více než 11 let. “Samozřejmě je dobré, když někteří z nich chtějí načerpat zkušenosti v zahraničí, ale důležité je, aby se pak vrátili nazpátek,” uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová.

Z průzkumu také vyplynulo, že roste počet studentů, kteří chtějí po škole pracovat v nemocnicích. V roce 2015 jich bylo 66 procent, o rok později 71 procent a loni 77 procent. Téměř dvě třetiny z nich chtějí zamířit do státních zařízení.

V loňském školním roce v Česku studovalo podle statistik ministerstva školství na lékařských fakultách přes 21.000 lidí, lékařů-absolventů bylo přibližně 2500. Mezi studenty bylo asi 3400 samoplátců. Lékařské fakulty přijímají asi každého desátého až patnáctého zájemce.

van mal