Vláda podle ministra zemědělství schválila dočasný zákaz látky HHC

Autor: Redakce | Zpravodaj | 14. 2. 2024

“Správné rozhodnutí, které jsme jako KDU-ČSL navrhovali již vloni v létě. Nyní musí nařízení notifikovat Evropská komise a poté jsme za ministerstvo zemědělství a SZPI připraveni ihned plnit kontrolní roli,” napsal Výborný. V červenci se vláda na zákazu neshodla, podpořila připravovanou novelu zákona, která psychoaktivní látky reguluje a zakazuje jejich prodej dětem.

Při příchodu na jednání vlády Výborný uvedl, že notifikace je s EK předjednaná a bude trvat deset až 20 dní. Až zákaz začne platit, bude trestný nejen prodej, ale i držení těchto látek v malém množství pro vlastní potřebu. Podle zákona se bude posuzovat jako přestupek a hrozit bude pokuta až 15.000 korun.

Z vyjádření ministrů při příchodu na jednání vyplývalo, že ve vládě nebyla na způsobu regulace látek, jimiž se v posledních týdnech přiotrávilo několik dětí, shoda. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) navrhovali opatření Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), které by podle nich umožnilo okamžité stažení látek z trhu. Podle dopoledního vyjádření Bartoše podobný zákaz ve Francii vedl k tomu, že vznikly nové syntetické deriváty těmto látkám podobné, na které se zákaz nevztahuje.

Látka HHC se vyrábí synteticky z kanabidiolu (CBD) nebo tetrahydrokanabinolu (THC). V malých koncentracích může tyto látky obsahovat i konopí včetně technického. “Byla u těchto látek stanovena výjimka pro případy, kdy jsou tyto látky obsaženy v rostlině technického konopí, technickém konopí, konopí extrakt a tinktura a přípravku z technického konopí v množství nižším než 0,3 procenta,” uvádí materiál, který na dnešní jednání vlády předložilo ministerstvo zdravotnictví.