Všeobecná fakultní nemocnice v Praze má nedostatek krve od dárců

Autor: Redakce | Zpravodaj | 15. 5. 2023

Ve VFN se situace podle primářky transfuzního oddělení Daniely Duškové zhoršila v posledních několika dnech, kdy bylo potřeba podat větší množství krve několika pacientům se silným krvácením. “Prosíme všechny stálé dárce, ale i ty, kdo se ještě rozhodují, zda krev darovat, aby neváhali a přišli do našeho Fakultního transfuzního oddělení co nejdřív,” uvedla. Vyjádření dalších pražských transfuzních stanic ČTK shání.

Pravidelných dárců krve je podle údajů Českého červeného kříže (ČČK) v ČR asi 250.000, chybí jich asi 50.000. Odběr krve trvá zhruba deset minut, odebírá se asi 450 mililitrů. Dárcovství je bezplatné, lidé ale mají v den odběru nárok na volno v zaměstnání.

Krev od dárců se využívá přímo ke krevním transfuzím na základě krevní skupiny dárce a příjemce, nebo se z ní vyrábějí speciální přípravky a léky. Krevní plazma pomáhá například nemocným s poruchami imunity nebo krevní srážlivosti. Transfuze krve dostávají lidé při operacích či krvácení do zažívacího traktu, ale i porodech nebo při léčbě novorozenecké žloutenky.