Výrobce zdravotnického textilu Clinitex chce rozšiřovat výrobu

Autor: Redakce | Zpravodaj | 29. 9. 2018

Ostrava 30. září (ČTK) – Ostravský výrobce zdravotnického textilu Clinitex ročně vyprodukuje přes 200.000 výrobků a zaměstnává zhruba 70 lidí, mezi nimi zdravotně postižené. Podnik má dost zakázek a rád by rozjel výrobu na dvě směny, nemůže ale sehnat nové zaměstnance. ČTK to řekli obchodní ředitelka Petra Georgievová a jednatel společnosti Petr Bukovski.

“Je to samozřejmě problém globální a ve všech výrobních firmách, přetlak na trhu práce je vysoký, nicméně v textilu je to ještě podpořeno tím, že vzdělávání v tomhletom oboru se po revoluci téměř utnulo,” řekla Georgievová. Například loni podle ní z oborů, jako jsou švadlena a krejčí, vyšlo v celé zemi jen asi 20 lidí.

Přímo ve výrobě Clinitexu pracuje přibližně polovina zaměstnanců. Další dělají v přípravě, logistice, ve skladu. Na dvě směny, a někdy i na tři, se pracuje pouze ve stříhárně. “Nejenže vyrábíme tady, ale zaměstnáváme i externí dílny, protože jinak se výroba ve 34 lidech nedá zvládnout,” řekla ředitelka.

Firma by byla podle ní schopna zaměstnat ještě minimálně 30 švadlen. “Ale prostě nejsou, takže zatím se pracuje na jednu směnu a stroje nejsou tak vytíženy, jak by mohly být, nebo jak jsou konstruovány,” řekla Georgievová.

V Clinitexu pracují převážně ženy, firma by ale brala i muže. Pracovníky hledá například i do konstrukce, kde se střihy veškerých výrobků dělají elektronicky. Firma se snaží zaměstnance vychovávat i zaškolovat sama a spolupracuje se středními i vysokými školami, a to i na vývoji svých výrobků.

Clinitex má roční obrat přes 100 milionů korun. Dodává oděvy pro zdravotnický personál i pacienty, lůžkoviny, operační pláště, oděvy a roušky do čistých prostor, funkční oděvy pro zdravotnické záchranáře a také inkontinenční podložky. Se zákazníky spolupracuje už od vývoje oděvů, řada výrobků se dělá přímo na míru konkrétním lidem.

“Všechno se testuje v provozu, za chodu v těch nejtěžších podmínkách, jak záchranářských, tak přímo na operačních sálech. Jsou to vysoce sofistikované oděvy, které musí splňovat normy a jsou bezpečné pro pacienty i pro operatéry a záchranáře,” řekla Georgievová.

Všechny výrobky Clinitexu jsou pratelné k opakovanému použití. “Na trhu mají velké místo jednorázové věci. My se snažíme dělat v těch sortimentech a uplatněních, kde si myslíme, že to jednorázové je zbytečně drahé a neekologické,” řekl Bukovski.

Základní materiál společnost dováží z Asie, hlavně z Pákistánu a Číny, ale spolupracuje i s českými tkalcovnami a certifikované materiály nakupuje v Evropě nebo v Japonsku. Dodává hlavně na tuzemský trh. Velkými zákazníky jsou například prádelna Chrištof, která nabízí servis pro nemocnice i ústavy sociální péče, nebo jihomoravská záchranná služba. Firma se snaží proniknout i do zahraničí, loni například prostřednictvím obchodního partnera vybavila nemocnici v Laosu.

Největším zákazníkem Clinitexu je ale stát, a většinu zakázek tak získává ve veřejných zakázkách. Problém je ale podle vedení třeba to, že stát soutěží i s deset let starými cenami a nezvýhodňuje firmy, které působí a zaměstnávají lidi v Česku. “Stát tlačí, abychom zvedali mzdy, ale nezvedali, v podstatě ještě snižovali ceny. Nebere v úvahu, že trh materiálu a náklady na zaměstnance při splnění všech norem jsou někde jinde,” řekl Bukovski.

Výběrová řízení zahrnují několikaleté období, kdy vítězná firma nesmí změnit ceny. Cena materiálu se přitom na trhu mění. “Situace na trhu tkanin v České republice je taková, že se výroba tkanin i přízí všechna dováží, takže jsme opravdu závislí na tom, jak se kurz pohybuje. Takže my v průběhu několika let nesmíme změnit ceny, ale na trhu se může změnit cokoli,” řekla Georgievová.

Nešvarem je podle jednatele i přetrvávající černá práce. “Pokud naše konkurence neplatí mzdy řádně, neodvádí řádně odvody, tak tu cenu umí stavět jinak. Nemáme to jak prokázat, ale víme, že se tak děje,” řekl Bukovski.

Vlastimil Vyplel kš