Výrobky z Vincentky a Vincentka v lahvích jsou oblíbeným suvenýrem

Autor: Redakce | Zpravodaj | 14. 12. 2015

Z Luhačovic si odneste Vincentku jako originální dárek pro celou rodinu

Vynikajícím dárkem a suvenýrem, který si můžete odnést z pobytu v Luhačovicích, je minerální voda Vincentka v lahvích, a také sada výrobků s obsahem Vincentky. Vyrábí je akciová společnost Vincentka Luhačovice, která má práva na plnění Vincentky do lahví. Na pitné a léčebné účely přímo v Luhačovicích zase používá Vincentku akciová společnost Lázně Luhačovice, a. s.

Ředitel společnosti Vincentka, a. s., Jan Šumšal k tomu říká: ,,Návštěvníci Luhačovic si vedle Luhačovické bylinné, což je oblíbený likér, rádi odnášejí z Luhačovic i originální suvenýry v podobě různých balení Vincentky a výrobků z ní. Dostanete je nejen v obchůdcích na kolonádě, ale prakticky v celém městě a okolí. Prodávají se v obchodech se suvenýry, drogériích, ale i na recepcích zdejších hotelů a penzionů. Dokonce Vincentku v 0,7 l lahvích pro velký zájem prodáváme i my v sídle naší akciové společnosti v Luhačovicích. Návštěvníci si ji odnášejí od nás v celých kartonech, které si dávají do kufrů aut při odjezdu z Luhačovic. Dělají tak po skončení léčení, nebo se zde zastaví během návštěv Luhačovic. U nás se Vincentka prodává zhruba za polovinu ceny, za jakou je možné ji dostat v prodejnách, či lékárnách. Balená Vincentka má dvouletou záruku a její účinky se při správném skladování bez přístupu světla ani po letech nesnižují. Ve velkém se proto vyplatí nakupovat především alergikům."
 

Společnost Vincentka, a. s., byla založena v roce 1997 za účelem koupě a obnovení provozu plnírny léčivé minerální vody. Předchozí majitel budovy ji prakticky dovedl do krachu a její obnova nebyla jednoduchá. Současní majitelé ji provozují jako rodinnou firmu. Rodina Šumšálových stála i za rozšířením výroby, když kromě plnění minerální vody do lahví, se její výrobní program rozšířil s vlastním know-how i na další výrobky. Kromě lahví se prodává také v nosních sprejových aplikátorech a jako koncentrát na výplach dutin. Přidává se jako kontrovaná sůl i do pastilek, zubních past, sirupů, hydratačních krémů a sprejů Vincentka.

,,Z Vincentky v nádržích se energeticky náročným tepelným procesem odpaří voda, koncentrát se usuší a vypadá jako krystalická sůl. Výtěžnost je poměrně nízká, ze 4000 litrů se získá asi 30 kg soli. Ve spolupráci s farmaceutickou firmou se pak z ní vyrábějí finální produkty. Například v jedné pastilce na cucání s protizánětlivým účinkem je asi 50 mg účinné látky. Praxí máme ověřeno, že pozitivní účinky se zachovají, jako je tomu u Vincentky. O pastilky je poměrně velký zájem, hlavně v ČR. Oceňují je především umělci a lidé kteří pracují s hlasem – zpěváci, herci, moderátoři, spíkři, učitelé … Všichni ti, kteří si namáhají hlasivky," konstatuje J. Šumšal.

Dodává, že balená Vincentka se používá v některých zdravotnických zařízeních (i na Slovensku) především k inhalacím a výplachům, především pro alergiky.

Na Vincentku jsou obyvatelé Luhačovic patřičně hrdí a je jedním ze synonym tohoto lázeňského města. Prakticky lze říci, že Luhačovice ve světě proslavila Vincentka – minerální voda z přírodního léčivého zdroje vyvěrající v Lázních Luhačovice. Historie prodeje Vincentky v lahvích sahá do roku 1820 a na lázeňské účely se využívá ještě déle.

V Luhačovicích vyvěrá celkem až 16 minerálních pramenů různého minerálního složení a existují zde celkem tři prameny nazvané Vincentka. Jsou to Vincentka, Nová Vincentka a Vincentka 2. Minerální voda původního pramene, dříve zvaného jako Hlavní, je k dispozici v hale zvané Vincentka, vybudované v letech 1947 – 1948. Podává se studená i ohřívaná, používá se k pitné léčbě a inhalacím v Lázních Luhačovice. Druhý pramen nazývaný Nová Vincentka má podobné složení jako původní, ale díky vydatnosti 30 litrů za minutu je od roku 1991 využíván jako zdroj pro lahvování a stáčí se do lahví. Třetí z pramenů (Vincentka 2) s vydatností 40 litrů za minutu slouží jako rezerva pro léčebné účely. Název Vincentka se objevil v roce 1792. Pojmenována je podle hraběte Vincence ze šlechtického rodu Serényiů, který dal koncem 18. století v Luhačovicích postavit první léčebná a ubytovací zařízení.

V lázeňství se Vincentka používá zejména při inhalačních a pitných kúrách při nemocech dýchacích cest, hlasivek, poruchách látkové výměny, žaludečních vředech, chorobách dvanácterníku, při chronické pankreatitidě a diabetu. Obsahuje ionty sodíku, draslíku, vápníku, lithia, hořčíku, fluóru, chlóru, jódu a železa. Železo je však před stáčením do lahví odstraňováno. Vincentka je 100% přírodní produkt. Je to velmi silně mineralizovaná, jodová uhličitá minerální voda z přírodního léčivého zdroje, hydrogenuhličitan-chlorido-sodného typu, se zvýšeným obsahem fluoridů a kyseliny borité, studená, hypotonická. Celková mineralizace dosahuje 9854 mg / l. Osmotickým tlakem 634,7 kPa se blíží osmolaritě lidské krve a nitrobuněčných tekutin.

Vincentka je označována také jako "lék našich babiček". Její léčivé účinky prověřila staletí. Je vhodná jako doplněk při detoxikaci organismu, jako cenný zdroj jódu a jiných důležitých minerálů potřebných pro zdravý životní styl. Obsahuje biogenní prvky, jakými jsou lithium, rubidium, cesium, měď, zinek, vanad, chrom, kobalt ve fyziologickém poměrném zastoupení. Vincentka je vhodná jako přírodní doplněk výživy pro sportovce, děti, těhotné ženy a rekonvalescenty. Umožňuje rozpouštění hlenů na sliznicích dýchacích cest, žaludku a střevech svým obsahem a vyvážeností minerálních solí a biogenních prvků.

Vincentka, a. s., ročně prodá přes 4 miliony 0,7 l lahvových balení Vincentky. Tržby v roce 2014 dosáhly 85 mil. Kč. Vincentka je vyvážena do 6 zemí světa – na Slovensko, do Číny, Ruska, na Kypr, Ukrajinu a do Estonska. Podíl tržeb za doplňkové výrobky z celkového objemu prodeje vlastních výrobků tvoří 46 %. Prioritou jsou český a slovenský trh.

Více informací je na www.vincentka.cz