Vysočina se podílí na spuštění zahraničních eReceptů

Autor: Redakce | Zpravodaj | 28. 2. 2023

“Vysočinu chápu jako jeden z krajů, který je příkladný. A je často i tvůrcem strategií, které můžou být inspirativní pro jiné regiony v oblasti digitalizace – ať jsou to datové sklady, řešení, která dokáže Vysočina poskytovat státu jako celku. Ono je to ideově podobné na platformu, kterou jsme zvolili pro řízení české digitalizace od teď pro další období, a to je silná centrální instituce – Digitální informační agentura,” řekl Bartoš.

Na tom, aby bylo možné uplatňovat v lékárnách v zahraničí elektronické recepty vydávané v Česku a naopak pracoval Kraj Vysočina společně se Státním zdravotním ústavem a ministerstvem zdravotnictví. Jako provozovatel Národního kontaktního místa pro elektronické zdravotnictví se kraj podílel i na rozvoji možnosti přeshraničního předávání laboratorních zpráv, propouštěcích zpráv a dalších dokumentů.

Digitální informační agentura má usnadnit digitalizaci státní správy. Zákon o jejím vzniku podepsal prezident republiky Miloš Zeman loni v prosinci. Jejím prvním ředitelem se stal Martin Mesršmíd, který dnes v Jihlavě zájemcům záměry agentury představil. Podobné informační konference se konají i v dalších krajích.