Výstava fotografií přibližuje 90. výročí areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové

Autor: Redakce | Zpravodaj | 8. 10. 2018

Hradec Králové, 9. října 2018 (FNHK)

V přízemí Pavilonu interních oborů Fakultní nemocnice Hradec Králové je k vidění výstava fotografií přibližující historii i současnost nemocničního areálu, který byl pro veřejnost otevřen v listopadu 1928. Na sedmi panelech je téměř 150 snímků zachycujících rozvoj celé nemocnice. Výstava, která bude otevřená do konce roku, je součástí cyklu akcí připravených v souvislosti s letošním 90. výročím.

Když porovnáme současnost s historickými snímky je jasné, že celá medicína a péče o pacienty prošla v posledních desetiletích dramatickým vývojem, obrovsky se vyvinuly technologie i možnosti léčby. Samozřejmě velkým rozvojem prošel také celý nemocniční areál,“ uvedl k výročí ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové profesor Vladimír Palička.

Výstava přibližuje například historické plány rozvoje města a nemocnice i snímky z výstavby, zajímavé je například porovnání podoby operačního sálu či pokojů pro pacienty v roce 1928 se současností. Většina fotografií pochází z archivu nemocnice, část snímků poskytlo ze svého fotoarchivu Muzeum východních Čech v Hradci Králové. Nejmladší snímky zachycují výstavbu v posledních letech, k vidění jsou i vizualizace plánované modernizace chirurgických oborů.

Panely s fotografiemi nemocnice využije také v říjnu na Společenském večeru nemocnice v Kongresovém centru Aldis a budou vystaveny na předvánočním setkání se seniory.

Fakultní nemocnice Hradec Králové připravila k letošnímu 90. výročí otevření areálu nemocnice cyklus akcí, například na jaře se uskutečnila výsadba stromu Olgy Havlové, nemocnice uspořádala pro děti svých zaměstnanců dětský den a jednou z posledních akcí uspořádaných u příležitosti výročí bylo otevření první části unikátního Plicního parku v areálu nemocnice. Bližší informace o historii nemocnice je možné najít na https://www.fnhk.cz/o-fakultni-nemocnici/historie-nemocnice.