Výstavba nové nemocnice ve Zlíně by stála přes šest mld. Kč

Autor: Redakce | Zpravodaj | 18. 10. 2018

Zlín 19. října (ČTK) – Výstavba nové Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně-Malenovicích by kraj stála 6,1 miliardy korun bez DPH. Varianta rekonstrukce a přístavby v nynějším areálu nemocnice na druhé straně krajského města by vyšla na 8,6 miliardy korun bez DPH, trvala by také déle. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Hejtman dnes společně se členem přípravného výboru Nové krajské Baťovy nemocnice Martinem Šamajem prezentoval obě možnosti krajským zastupitelům.

“Můžeme za 8,6 miliard 12 let rekonstruovat a dostavovat současný areál KNTB, který však má svá úskalí. Po analýzách víme, že by to bylo ekonomicky neefektivní, nehledě na to, že je v záplavové oblasti. Navíc nebude nemocnice nikdy postavená tak, jak se s ohledem na medicínu jednadvacátého století staví. Pak tady máme druhou variantu, kterou je výstavba Nové krajské Baťovy nemocnice v Malenovicích, která by mohla vyrůst na zelené louce za šest let a 6,1 miliardy korun,” uvedl Čunek.

Kraj již jedná s 49 majiteli pozemků v Malenovicích, s většinou je již dohodnutý na prodeji. Náklady na výkup pozemků jsou asi 200 milionů, kraj by měl dát majitelům pozemků za metr čtvereční přes 1500 korun. Na příštím jednání krajského zastupitelstva, které by mělo být 5. listopadu, by se podle Čunka měly schválit nákupy a směny pozemků. Záměr výstavby nemocnice mají zastupitelé schvalovat v únoru či březnu 2019. Pokud nebudou souhlasit s výstavbou v Malenovicích, kraj zvolí variantu rekonstrukce a stavby v současném areálu nemocnice.

Příprava projektu stavby nemocnice by měla trvat dva roky, stavba samotná asi tři roky. Vedení kraje počítá s tím, že do doby zahájení výstavby uspoří více než miliardu korun. Počítá s pomocí státu a plánuje použít také úvěrové zdroje.

“Výhodou nové budovy bude nulový negativní dopad na fungování současné nemocnice, protože by se stavělo někde jinde, a pak by se zdravotnický provoz elegantně přestěhoval ze starého areálu do nového,” uvedl Šamaj. Výhodou umístění nové nemocnice v Malenovicích je podle kraje také lepší dopravní dostupnost, návaznost na dálnici i možnost letecké záchranné služby. “Již dnes víme, že Novou krajskou Baťovu nemocnici bychom stavěli téměř s 800 lůžky. Její dominantou bude centrální pavilon s centrálním příjmem, centrálním rozdělením pacientů a základním rozdělením na pohotovosti a operační sály,” uvedl hejtman.

Monoblok budou zřejmě tvořit tři propojené objekty, kde se nebudou potkávat akutní a podle plánu objednaní pacienti. Zastavěné území by mělo být asi 23.000 metrů čtverečních, počítá se s parkovištěm pro 1500 aut, komunikacemi, možností další výstavby, například mateřské školy či ubytování pro personál.

Projekt nejde přenést ve stejné podobě do současného areálu nemocnice. Pokud se zastupitelé rozhodnou pro budování v nynějším areálu, vznikl by jiný projekt. Podle Šamaje by například nemohly kvůli hrozbě záplav být v přízemí zdravotnické provozy, ale například garáže. “Kapacitně by nemocnice byla stejná, ale území je jiné, zřejmě by to bylo tak, že centrální objekt by byl v místě jídelny,” uvedl Čunek.

V současném areálu KNTB by po vybudování nové nemocnice mělo zůstat oddělení LDN a rehabilitace. Zbylou část areálu kraj plánuje prodat, mohly by tam být byty. O využití areálu chce kraj jednat s městem Zlínem.

Jana Kuncová dr