Významný profesor na diabetes podstoupil operaci ve vsetínském očním centru

Autor: Redakce | Zpravodaj | 8. 2. 2015

Vsetínské oční centrum si pro operační zákrok před několika dny vybral jeden z předních českých i světových odborníků na problematiku cukrovky prof. MUDr. Jaroslav Rybka, DrSc. ze Zlína. Samotnou operaci šedého zákalu a implantaci speciálních čoček provedl primář očního oddělení Michal Ziegler. Profesor Rybka se tak již obejde bez nošení brýlí.

Vsetínský oční chirurg Michal Ziegler patří v oblasti operací šedého zákalu mezi českou špičku. Za svou profesní kariéru již má za sebou téměř patnáct tisíc těchto operací. Bezmála dvacet let se také věnuje laserovým operacím, při nichž jsou korigovány oční vady. V oční chirurgii patří zkrátka k tomu nejlepšímu, co v naší republice máme.

Profesor Jaroslav Rybka zase patří mezi největší odborníky na problematiku diabetu nejen v naší republice, ale v celosvětovém měřítku, je spoluautorem československého Diabetologického programu.

„Byl jsem náhodou ve Vsetíně, a protože jsem doktora Zieglera znal už jako mladého šikovného lékaře, který měl dobrou školu od docenta Karla Kuběny ve Zlíně, navštívil jsem jej. Ukázal mi své moderní pracoviště, informoval mne, jaké operace se ve vsetínském centru provádí a také, že je vybaveno špičkovou technikou. A protože se mi v poslední době začal zhoršovat zrak, udělal mi i vyšetření a nabídl, že mi sám provede operaci, jež mne problémů zbaví,“ přiblížil svou cestu na operační stůl ve Vsetíně profesor Rybka, který se následně podrobil standardní operaci šedého zákalu. Co však již bylo nestandardní, tak využití speciálních nitroočních čoček, které odstraňují potřebu nošení brýlí. „Před samotným zákrokem musel pacient absolvovat speciální vyšetření, na základě jehož výsledků byly přímo na míru u německého dodavatele vyrobeny speciální čočky přímo pro pana profesora. Ty mu byly následně současně s operací šedého zákalu implantovány do obou očí,“ vysvětlil primář Ziegler.

Operace šedého zákalu i používání nitroočních standardních čoček je pro vsetínské oční chirurgy rutinou. Operace profesora Rybky však byla výjimečná právě nutností výroby čoček na míru dle jeho potřeb.

„Jsme s doktorem Zieglerem přátelé, a proto jsem neměl o své oči obavy a svěřil se mu do péče. A dopadlo to na výbornou. Přeji jemu i jeho očnímu centru mnoho dalších úspěšných operací. Je to pracoviště evropské úrovně a věřím, že i nadále udrží krok se špičkou v tomto oboru,“ uzavřel profesor Rybka, který tak už nyní ani ve svém pokročilém věku nemusí používat brýle.

Počet operací, při nichž pacienti požadují použití nadstandardních čoček, v poslední době přibývá. Při užití běžných čoček se totiž nezbaví nutnosti nošení brýlí. Nadstandardní čočky toto dokáží. Pacienti je tak volí i přesto, že nejsou hrazeny z běžného zdravotního pojištění.


Prof. MUDr. Jaroslav Rybka, DrSc.

Narodil se v roce 1931 ve slovenské Bojnici, v rodině českého úředníka. V roce 1938 se rodina přestěhovala do Zlína, kde navštěvoval gymnázium a strávil většinu svého života. Vystudoval Lékařskou fakultu UP v Olomouci. V letech 1961 a 1966 získal atestace z oboru vnitřního lékařství, v roce 1970 se stal přednostou interního oddělení ve Zlíně, kde v této funkci působil až do konce roku 2001. Mezitím bylo pracoviště ustaveno školicím pracovištěm ILF (později IPVZ – Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví a v roce 1988 jmenováno Světovou zdravotnickou organizací Spolupracujícím centrem pro studium diabetu. Dnes stále působí v Diabetologickém centru Zlín. V roce 1979 byl jmenován docentem vnitřního lékařství a v roce 1992 profesorem v tomto oboru. Je hlavním autorem československého Diabetologického programu. Je také členem Americké diabetologické asociace, Evropské asociace pro studium diabetu, Mezinárodní diabetologické federace a řady dalších organizací. 

Kontakt: Ing. Jan Zlámalík, tel: +420 777 610 445, e-mail: jan.zlamalik@ziris.cz

Kontakt: MUDr. Michal Ziegler, tel: +420 603 558 316, e-mail: michal.ziegler@ziris.cz