Z obyčejné ryby gurmánská záležitost? Díky těmto třem receptům se stanete králem grilu

Autor: Redakce | Zpravodaj | 29. 4. 2015

Podle spotřebitelských průzkumů českého trhu se ukázalo, že až 96 % Čechů někdy v životě grilovalo. Drtivá většina z nich dokonce několikrát do roka. Češi zkrátka grilování zbožňují a při prvních náznacích jara přesunují své vaření do venkovních prostor. Grilují téměř cokoliv – maso, zeleninu či pečivo. Opravdovou explozi chutí ale zažijete s grilovanou rybou. Makrela, losos i tuňák jsou běžné druhy ryb. My vám ale poradíme, jak je jednoduše upravit tak, aby si ostatní mysleli, že vám při jejich přípravě pomáhal šéfkuchař rybí restaurace Nordsee.

 

1) Plněná grilovaná makrela

 

Doba přípravy: asi 25 minut

 

Ingredience (4 osoby):

4 makrely od NORDSEE, 350 g každá

2 stroužky česneku

1 snítka tymiánu

1 snítka meduňky

1 čajová lžička mořské soli od NORDSEE

Černý pepř

Olivový olej

4 grilovací kleště na ryby

 

Postup:

Makrely omyjte pod tekoucí studenou vodou. Vysušte papírovým ubrouskem a prokrojte dle ilustrace. Oloupejte česnek a do každé makrely vložte 1 polovinu stroužku česneku, 2 lístky tymiánu a 4 až 6 lístků meduňky. Okořeňte vnitřek makrel mořskou solí a čerstvě umletým pepřem. Grilování si usnadníte použitím grilovacích kleští na ryby od NORDSEE. Než ryby vložíte dovnitř, potřete kleště olivovým olejem. Makrely jsou hotovy zhruba po 15 minutách na grilu (pravidelně obracejte). Jako přílohu doporučujeme v alobalu pečené brambory s tzatziki, čerstvý farmářský chléb a olivy.

 

2) Grilovaný filet z lososa "Pesto"

 

Doba přípravy: asi 15 minut

 

Ingredience (4 osoby)

 

4 marinované filety z lososa „Pesto“ od NORDSEE

4 rajčata

4 kukuřičné klasy

1 polévková lžíce olivového oleje

1 citron

1 ciabatta

 

Postup:

Nastavte grilovací mřížku do dostatečné výšky nad uhlí. Potřete ji olivovým olejem a zhruba 15 minut grilujte kukuřičné klasy. Po prvních pěti minutách grilování přidejte na gril rajčata a lososové filety „Pesto“ kůží dolů. Klasy průběžně obracejte, filety pouze jednou. Vše naaranžujte na velký talíř a obložte čtvrtkami citronu. Servírujte s krajíčky čerstvé ciabatty.

 

Tip: Grilovací kleště od NORDSEE jsou ideálním pomocníkem pro grilování lososových filet „Pesto“. K dostání jsou na pobočkách NORDSEE.

 

 

3) Tuňák s rajčatovou salsou

 

Doba přípravy: asi 30 minut

 

Ingredience (4 osoby)

 

800g filet z tuňáka od NORDSEE

80g šalotky

200g rajčat

40g sezamových semen

1 malá chilli paprika

2 limetky

50 ml sójové omáčky

3 polévkové lžíce olivového oleje

Mořská sůl od NORDSEE

Mletá paprika

 

Postup:

Zeleninu omyjte a šalotky oloupejte. Rajčata předvařte ve vroucí vodě, oloupejte, vyřízněte jádro a pokrájejte na kostky. Chilli papriku rozkrojte napodél a odstraňte semena. Chilli papriku a šalotky najemno pokrájejte na kostky a přidejte k rajčatům. Na sucho opražte v pánvi sezamová semínka a nechte vychladnout. Ze dvou limetek vymačkejte šťávu a přidejte ji spolu se sójovou omáčkou, dvěma polévkovými lžícemi olivového oleje a opraženým sezamem do rajčatové směsi. Dle chuti přidejte do salsy sůl a trochu pepře. Filety z tuňáka okořeňte troškou soli a větším množstvím mleté papriky. Potřete grilovací mřížku olejem a filety grilujte zhruba 5 minut.

 

Tip: Servírujte s křupavou bagetou.

 

 


O Nordsee

 

Nordsee drží přes 115 let know-how rybích produktů a mořských ryb od nákupu až po vytváření náročných gurmánských pokrmů v restauraci. Tak vzniká požitek s dobrým pocitem a prvotřídními produkty nejvyšší kvality. Samozřejmě jsou všechny pokrmy sestavovány na základě nejnovějších výživových fyziologických poznatků. Svěží myšlenky a rozmanitost jsou při tom zvláště důležité. Aktuální trendy a přání spotřebitelů jsou u Nordsee přeměňovány ve fascinující svět rybího požitku se stále novými a překvapujícími nápady. Společnost symbolizuje zodpovědné zacházení s rybami. Proto při nákupu zvláště dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.

 

Kontakt

 

Ing. Marek Sedlák
ředitel společnosti

email: press@nordsee.cz

www.nordsee.cz