Záhadná ketóza. Skutečně pomáhá hubnout a neohrozí zdraví?

Autor: Redakce | Zpravodaj | 7. 4. 2018

Praha, 8.4.2018 (Guideline)

Už jste o ní určitě také slyšeli. Ketogenní nebo ketonová dieta je totiž mezi dietami pojem, a to zcela oprávněně. Kromě toho, že ji propaguje řada celebrit, skutečně zaručí poměrně rychlé hubnutí i obézním lidem a odborníci se z větší části shodují, že tělu škodí minimálně. Nicméně i ketodieta má své limity, pojďme si tedy shrnout, o čem že je vlastně řeč a na co byste si měli dát pozor, pokud se rozhodnete ji vyzkoušet.

Název ketodieta se odvozuje od ketózy, což je pouze jiné označení pro spalování tuků, při němž organismus vyrábí energii z vlastních zdrojů. Jednoduše řečeno – jakmile tělo spotřebuje zásobu sacharidů, začne spalovat zásoby tukové. Tělní tuk se pak štěpí na malé částečky mastných kyselin zvané ketony. Ty se následně pohybují po těle a dodávají energii tkáním. Slabá ketóza tělu neškodí, naopak – zajistí tělu potřebnou energii štěpením tuků a chrání svalová vlákna a vitální orgány v těle.

Jak vypadá ketodietní režim?

Dostat organismus do stavu ketózy znamená zvýšit konzumaci potravin obsahujících kvalitní bílkoviny a zároveň omezit příjem sacharidů a tuků na nezbytné minimum. Základem ketodietního jídelníčku je tedy maso, ryby, mléčné výrobky, vejce a zelenina. Jakékoli obilné výrobky, pečivo, přílohy, natož sladkosti jsou při dodržování ketodiety zapovězeny.

Ketodietu radí odborníci rozdělit na čtyři fáze. V prvních dvou fázích dochází zpravidla k největšímu váhovému úbytku. Vzhledem k radikální změně stravování nabízejí výživoví poradci možnost zakoupit si syntetické preparáty, které pokryjí veškerou doporučenou denní potřebu živin. Tato varianta je výhodná v tom, že vám na začátku ulehčí rozhodování, co vlastně můžete jíst. Třetí fáze diety by měla vést ke stabilizaci nového stravovacího režimu a čtvrtá pak k osvojení si nových dietních návyků a prevenci jo-jo efektu.

„Hubnutí ale samozřejmě není jen o jídle. Je potřeba si jednoho dne říci, že je načase změnit celý životní styl. Je to o odhodlání vstoupit do jiného světa, vykročit z komfortní zóny, upravit svůj režim a uvědomit si, že dosavadní styl života a stravování nebyl správný,“ radí profesor MUDr. Vladimír Teplan, DrSc., odborný garant výživového programu Cambridge Weight Plan. „Nadváhu nebo obezitu totiž způsobuje především dlouhodobý vyšší příjem energie, než je její výdej. Pro hubnutí by se poměr příjmu a výdeje energie měl zcela obrátit, je tedy nutné ubrat na jídle a přidat na výkonu,” doplňuje profesor Teplan.

Výhody a rizika ketodiety

Nespornou výhodou ketodiety je, že během ní nepociťujete hlad ani chutě na sladké, tudíž jste i méně nervózní, a většina lidí tak dietu zdárně dokončí. Je to dáno tím, že jíte potraviny bohaté na bílkoviny a zeleninu, které společně udržují tělo v režimu stálého nasycení. Některým lidem dokonce tělem produkované ketony navozují pocit dobré nálady až euforie. Během ketózy dochází k redukci nejen podkožního, ale také útrobního neboli viscerálního tuku, zároveň se snižuje i hladina cholesterolu v krvi, ale svalová tkáň zůstává zachovaná.

Na druhou stranu se musíte připravit i na to (ostatně jako při každé jiné dietě), že se zpočátku můžete cítit unavení až vyčerpaní, může se u vás projevit bolest hlavy či migréna. Vedlejším účinkem ketogenní diety bývá také zácpa. I když konzumujete dostatečné množství zeleniny, vlákninu získávanou běžně z obilovin, luštěnin a příloh vám nenahradí. Ketonová dieta je odborníky doporučována spíše k redukci vysoké hmotnosti, protože na začátku skutečně zajistí velký váhový úbytek v poměrně krátkém čase. Finální fáze, tedy přechod na běžné stravování, ale může skončit nepříjemným jo-jo efektem. Pokud se tedy pro tuto dietu rozhodnete, nechte se vést zkušeným odborníkem, ať už to bude lékař nebo certifikovaný výživový poradce.

Ketodieta není pro všechny

Vzhledem k tomu, že ketodietní strava není stoprocentně vyvážená a organismus je vystaven nedostatku glukózy, která je důležitá pro správnou činnost mozku, srdce, svalů i dalších tkání, není vhodná úplně pro každého. Chcete-li s ketodietou začít, vždy se poraďte o svém aktuálním zdravotním stavu s odborníkem. Ketodietnímu režimu by se určitě měli vyhnout těhotné a kojící ženy, diabetici, lidé trpící onemocněním jater či ledvin a také lidé užívající antidepresiva.