Zahájili jste jarní očistu? Zkuste tyto 3 recepty do 20 minut a odlehčete tělo

Autor: Redakce | Zpravodaj | 29. 3. 2015

Spolu s příchodem jarních měsíců se mnoho lidí vrhne do obnovy šatníku, změny účesu nebo začnou upravovat svou životosprávu. Prodloužený den a teplejší počasí také láká k venkovnímu sportu i lehčí a zdravější stravě. Pro inspiraci proto nyní přinášíme 3 rychlé recepty na salátové speciality šéfkuchařů z rybích restaurací Nordsee, které se obsahují ryby a mořské plody. Jejich příprava je snadná a zvládnete ji  do 20 minut.

 

 

1) Stripy z divokého lososa „Sockeye“ (doba přípravy 20 minut)

 

Ingredience (4 osoby):

16 stripů z divokého lososa „Sockeye“

250g salátový mix

300g čerstvých hub

2 1/2 polévkové lžíce olivového oleje

1 vařená brambora

1 polévková lžíce balzamikového octa

čerstvé bylinky

špetka mořské soli

mletý pepř

1 sklenice křenové omáčky

1 ořechový chléb

 

Postup:

Listy salátů, bylinky a houby omyjte. Houby osušte a podle potřeby nakrájejte na menší kousky. Do mísy dejte dvě polévkové lžíce olivového oleje, lžíci balzamikového octa, špetku soli a pepře a smíchejte vše dohromady ručním mixérem. Nakonec přidejte vařenou bramboru a bylinky a znovu důkladně promíchejte. Je-li třeba, dokořeňte. Zbylý olivový olej nalijte na teflonovou pánev a zprudka na něm opečte připravené houby okořeněné mořskou solí a pepřem. Rozdělte salátový mix na čtyři větší talíře, polijte zálivkou, navrch přidejte lososové stripy a ještě teplé houby. Servírujte s ořechovým chlebem a křenovou omáčkou.

 

2) Salát s uzeným lososem (doba přípravy 15 minut)

Ingredience (4 osoby):

300g uzeného lososa

1/2 hrnku podmáslí

1 limetka

1 polévková lžíce olivového oleje

1/2 snítky pažitky

1/2 snítky petržele

špetka kerblíku

1 menší hlávka červené čekanky

1 hlávka čekanky

1 salát Lollo Bionda

sůl a pepř

 

Postup:
Salát a bylinky omyjte. Vymačkejte šťávu z poloviny limetky. Druhou polovinu rozkrájejte na čtvrtiny a odložte na pozdější dekoraci. Smíchejte podmáslí a olivový olej. Pažitku a petržel nadrobno nakrájejte a listy kerblíku otrhejte od stonku. Přidejte byliny do podmáslového dresingu a ochuťte jej solí, čerstvě namletým pepřem a limetkovou šťávou. Rozdělte salát na 4 talíře nebo jej ponechte v jedné větší míse a poklaďte plátky uzeného lososa. Nakonec ozdobte limetkovými čtvrtkami a bylinkami. Servírujte s podmáslovým dresingem a křupavým chlebem či ciabattou.

 

3) Podzimní krevetový salát s čekankou a dresingem z pomeranče a vlašských ořechů (doba přípravy 20 minut)

Ingredience (4 osoby):

160g krevet tygřích

100g jogurtu (1,5 % tuku)

100g crème fraîche

1 středně velký pomeranč

2–3 hlávky čekanky (podle velikosti)

12 polovin vlašských ořechů

citrónová šťáva

sůl

pepř

chilli

cukr

 

Postup:

Omyjte hlávky čekanky. Ponechte si z ní jeden list na dekoraci každé porce, zbytek nakrájejte na plátky asi 1 cm široké.

Pokapejte citrónovou šťávou, abyste předešli zhnědnutí. Oloupejte pomeranč a odstraňte z něj bílou dřeň. Opatrně rozdělte na dílky, jeden dílek na každou porci si odložte na dekoraci, ze zbytku vymačkejte šťávu do sklenice. Na dekoraci každé porce si též ponechte jednu polovinu ořechu, zbytek nahrubo nakrájejte. Nakrájené ořechy, pomerančovou šťávu, jogurt a crème fraîche smíchejte do dresingu, dochuťte pikantním kořením. Poté vmíchejte krevety a nakrájenou čekanku. Nakonec opatrně vmíchejte odšťavněné dílky pomeranče. Salát podávejte ve skleněných miskách či na středně velkých talířích ozdobený polovinou ořechu, dílkem pomeranče a čekankovým listem.

 


O Nordsee

 

Nordsee drží přes 115 let know-how rybích produktů a mořských ryb od nákupu až po vytváření náročných gurmánských pokrmů v restauraci. Tak vzniká požitek s dobrým pocitem a prvotřídními produkty nejvyšší kvality. Samozřejmě jsou všechny pokrmy sestavovány na základě nejnovějších výživových fyziologických poznatků. Svěží myšlenky a rozmanitost jsou při tom zvláště důležité. Aktuální trendy a přání spotřebitelů jsou u Nordsee přeměňovány ve fascinující svět rybího požitku se stále novými a překvapujícími nápady. Společnost symbolizuje zodpovědné zacházení s rybami. Proto při nákupu zvláště dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.

 

Kontakt

 

Ing. Marek Sedlák
ředitel společnosti

email: press@nordsee.cz

www.nordsee.cz