Zájem o dětskou léčebnu ve Cvikově roste, loni jí prošlo 800 dětí

Autor: Redakce | Zpravodaj | 17. 6. 2018

Cvikov (Českolipsko) 18. června (ČTK) – Zájem o pobyty v Dětské léčebně ve Cvikově na Českolipsku roste. Rodiče musejí na umístění dětí i čekat. Hlavně letní pobyty, které jsou nejvytíženější, objednávají půl roku i tři čtvrtě roku dopředu, řekla dnes ČTK zástupkyně primáře Karla Hentschelová. Liberecký kraj i samo zdravotnické zařízení do modernizace a rozvoje investovaly v posledních letech desítky milionů korun. V současné době má kapacitu 70 lůžek a 42 lůžek pro maminky nebo doprovod dětí.

Cvikovskou léčebnou loni prošlo 800 dětí s alergiemi a dýchacími problémy. “Snažíme se postupně krok za krokem vylepšovat situaci v ústavu. Poslední, co jsme udělali, byl pavilon D, který byl spolufinancován Státním fondem životního prostředí a krajem. Roste počet maminek s jedním dítětem, což nám snižuje kapacitu ústavu, proto jsme v budově D udělali osm pokojů místo sedmi a v hlavní budově bylo původně 24 pokojů a teď je jich 30,” doplnil ředitel léčebny Rudolf Focke.

Pavilon D byl postaven před 90 lety původně jako infekční pavilon. “Byla to vstupní hygienická brána, děti byly od sebe oddělené, proto měly pokoje už tehdy vlastní koupelny a toalety,” řekl Focke. Původně se ve Cvikově léčily děti s tuberkulózou. Hlavní budova byla postavena podle vzoru švýcarských vzdušných lázní. Dnes se tu léčí zhruba 150 až 180 dětí ročně s astmatem, u ostatních jde většinou o nejrůznější alergie, atopické ekzémy a záněty horních a dolních cest dýchacích.

Hlavně alergiků podle Hentschelové přibývá. “Životní styl není optimální, děti nejsou vedené k pohybu, žijí často v takřka sterilním prostředí. To dítě pak, když přijde do nějakého normálního prostředí, tak z toho má šok,” řekla. Alergiků podle lékařky přibývá celosvětově, výrazně se ale podle ní zlepšila léčba. “Když jsem tady začínala, tak teprve začínaly inhalační kortikoidy, to jsou spreje, které se dávají astmatikům. Od té doby, co jsou standardní léčbou, se málokdy stane, že bych tu viděla opravdu těžkého astmatika,” dodala.

Modernizaci areálu za desítky milionů korun podporuje i Liberecký kraj. “Samozřejmě to nejsou jen prostředky kraje, něco přispívá Evropská unie, něco dává sama léčebna. Ještě nás čeká fasáda a zateplení hlavního pavilonu asi za 15 milionů korun,” řekl náměstek hejtmana Přemysl Sobotka (ODS). Ještě před pár lety podle něj areál vypadal jako před demolicí, dnes nabízí dětem i rodičům důstojné podmínky.

Prostředí v modernizovaném pavilonu D si dnes pochvalovala Naďa André z Teplic, která je v léčebně se svými šestiletými vnuky. “Byla jsem tu loni ve starém Éčku a to se nedá srovnat, jsme tu moc spokojeni. Je to pohodlnější, máme každý svoji sociálku,” řekla novinářům žena, která je sama astmatička. Cvikovu dává přednost před Lázněmi Kynžvart. “Tady je to hlavně o dětech, ne o penězích,” dodala.

Leona Vacková dvd