Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje vybuduje základnu v Luhačovicích

Autor: Redakce | Zpravodaj | 11. 7. 2023

Nyní v Luhačovicích a okolí zajišťují přednemocniční neodkladnou péči posádky z výjezdové základny ve Slavičíně na Zlínsku, která je po silnici vzdálena více než deset kilometrů. “Zejména v době lázeňské sezony, dovolených a prázdnin se počty výjezdů na Luhačovicku enormně zvyšují. To má negativní dopad nejen na vytížení slavičínských výjezdových skupin, ale i posádek v Uherském Brodě a Zlíně, které také do této oblasti zajíždí,” uvedla Netopilová Sluštíková.

Myšlenka vystavět výjezdovou základnu v Luhačovicích je stará několik let. Podle ředitele ZZS Zlínského kraje Josefa Valenty je hlavním důvodem jejího vzniku rozvoj lázeňských služeb. “S tím souvisí i stále častější požadavky na výjezd našich posádek k pacientům na lázeňském či dovolenkovém pobytu. Jsem velmi rád, že se nám s vedením města Luhačovice podařilo velmi rychle vytipovat vhodný pozemek, který město Luhačovice pak bezplatně převedlo Zlínskému kraji,” řekl Valenta.

V Luhačovicích mají svou stanici profesionální hasiči i policie. “Když pan ředitel zdravotnické záchranné služby seznámil vedení města s myšlenkou vybudovat novou výjezdovou základnu záchranky, přišlo nám to více jak smysluplné nejen směrem k našim občanům, ale i lázeňským hostům a občanům dalších okolních obcí. Vnímáme to jako další krok, který zkvalitní žití v Luhačovicích a jejich širokém okolí,” uvedl luhačovický starosta Marian Ležák (BEZPP, za PRO Luhačovice).

Luhačovická výjezdová základna bude 17. stanicí ve Zlínském kraji. V současné době krajská záchranná služba dokončuje novou výjezdovou základnu v Otrokovicích na Zlínsku. Záchranáři by se do ní měli přestěhovat z nevyhovujících prostor tamní polikliniky letos na podzim. Předpokládané náklady přesahují 139 milionů. V plánu je také rozšíření výjezdové základny v Uherském Hradišti.