Zdravotnická zařízení patrně dostanou náhrady za výpadky příjmů

Autor: karelattl | Zpravodaj | 26. 5. 2020

Praha 26. května (ČTK) – Zdravotnická zařízení patrně dostanou náhrady za výpadek příjmů zhruba 30,5 miliardy korun, o něž přišly kvůli epidemii nového koronaviru. Sněmovní zdravotnický výbor dnes podpořil beze změn vládní návrh zákona, který to umožní. ČTK to sdělili členové Hana Aulická Jírovcová (KSČM) a Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). Sněmovna by měla předlohu schvalovat na schůzi, která začne odpoledne.

Ministerstvo zdravotnictví připraví v návaznosti na zákon takzvanou kompenzační vyhlášku, podle níž se budou peníze proplácet. Výbor na návrh Kaňkovského a Petra Třešňáka požádal ministerstvo o finální návrh vyhlášky. Měl by jej dostat do dvou týdnů ještě před vydáním vyhlášky. Aulická Jírovcová uvedla, že se mluvilo o tom, že ještě není vypořádán segment následné péče a lékárníků.

Přímé náhrady předpokládá ministerstvo 27 miliard korun. Zbytek by poskytovatelé měli získat zvýšením objemu hrazených služeb ve druhé polovině letošního roku. Dalších pět miliard korun by mělo jít na péči o lidi s nemoci covid-19.

V případě zdravotnických zařízení, která dostávají zálohy na hrazenou péči, se náhrady vypořádají podle návrhu zákona při ročním zúčtování v polovině příštího roku. Ostatní poskytovatelé mají dostávat zálohy na kompenzaci už letos. Jde například o zařízení lázeňské léčebně rehabilitační péče a o poskytovatele zdravotnické dopravní služby.

Při epidemii koronaviru v březnu, dubnu a květnu klesla akutní lůžková péče v porovnání se stejným obdobím minulého roku podle ministerstva zdravotnictví na 30 až 50 procent, lázně se zavřely úplně. Naopak domácí paliativní péče přibylo.

Ministerstvo nařídilo nemocnicím omezit péči, která není nezbytná, v polovině března. Do běžného provozu se nemocnice začaly postupně vracet po Velikonocích. Péči omezili také praktičtí lékaři a specialisté, pojišťovny jim kvůli epidemii zavedly nově úhradu za konzultaci s pacientem po telefonu nebo e-mailu.

mbc mha