Zubní pohotovosti v Brně hrozil konec, kraj na její zajištění přidá 6 milionů

Autor: Redakce | Aktuality | 16. 6. 2023

Zřizovat a provozovat pohotovost má za povinnost kraj, smlouvu v minulosti uzavřel s Úrazovou nemocnicí. Pro ni to však znamená personální i technicko-provozní komplikace. “Je obrovský problém sehnat lékaře, praktické i zubaře, kteří by pohotovostní službu sloužili. Zubní lékaři napsali petici, ve které požadovali zvýšení aktuálních platů na dvojnásobek a přidání počtu lékařů na služby, jinak odmítli sloužit. Po jednání s krajem se přistoupilo na jejich požadavky, aby nebyla služba pro pacienty ohrožena,” uvedla Šromová.

Kraj na zajištění lékařské pohotovosti ročně vynaloží zhruba 90 milionů korun. Dalších 5,8 milionu, které poskytne navíc, pokryje větší část požadovaného zvýšení odměn za práci sloužících stomatologů a také lékařů všeobecné pohotovosti. Část dostanou i ostatní zdravotníci na pohotovosti. Peníze postačí do konce roku. Pro příští rok bude potřeba zakotvit zvýšené náklady smluvně, řekla Šromová. Podobně napjaté jsou podle ní i poměry všeobecné lékařské pohotovostní služby, kde proto nelze vyloučit podobný vývoj.

“Tyhle problémy se řeší už několikátým rokem, a dokud nebude například v zákoně o zdravotních službách povinnost pro všechny lékaře odsloužit určitý počet hodin v pohotovostních službách s výrazným postihem v případě nesplnění, tak bude velmi těžké k nim lékaře přinutit. Je to bohužel problém nejen Jihomoravského kraje, ale celé republiky,” dodala Šromová.

Vedení kraje si situaci uvědomuje a vydalo výzvu směrem k ministerstvu zdravotnictví na změnu legislativy. Snahou je, aby pohotovost místo krajů smluvně zajišťovaly zdravotní pojišťovny. Ministerstvo legislativní změnu přislíbilo na příští rok, uvedli zástupci kraje.